Standbeeld voor Simon Vestdijk

20 december 2012 om 00:00 Nieuws

DOORN - Trots is Henk Branderhorst op het bereiken van zijn doel, na bijna 17 jaar is het zover: Doorn krijgt een standbeeld van Simon Vestdijk. Terecht, vindt Branderhorst. ,,Ik vond het culturele armoede dat Doorn geen eerbetoon voor zo’n groot schrijver had.’’

Eerbetoon komt er na lobby van zeventien jaar

door Janneke Hek-Vermeulen

Op dit moment wordt het beeld in brons gegoten in het Gelderse Druten. Het beeld zal uiteindelijk 2000 kilo wegen en stelt de schrijver achter zijn werktafel voor. ,,Ik vind het bijzonder goed weergegeven’’, aldus een trotse Branderhorst.

Kunstenaar Jaap te Kiefte heeft vijftien jaar geleden het ontwerp al gemaakt en in kleine vorm uitgevoerd. Het geld ontbrak echter om het grote beeld te laten realiseren. Zoals Branderhorst opmerkt: ,,We kwamen tienduizend gulden tekort.’’ Inmiddels is dit geld er wel dankzij diverse kleine giften van Vestdijk-liefhebbers maar het overgrote deel komt uit het fonds van Doorns Belang. Dit fonds steunt sociaal culturele activiteiten in het dorp en heeft dankzij de verkoop van de Doornse kabelmaatschappij, enige jaren geleden aan Caiway, middelen om dit soort initiatieven te steunen. Branderhorst komt regelmatig in Portugal en verbaasde zich er altijd over dat in de kleinste dorpen een standbeeld voor een lokale schrijver of kunstenaar stond terwijl in Doorn geen beeld voor Vestdijk was. Het heeft hem zelfs in de jaren dat hij wethouder voor GroenLinks in Doorn was niet losgelaten. Nadat hij wethouder af was, ging het weer kriebelen om het beeld voor Vestdijk te realiseren. Samen met de dochter van Vestdijk, Annemiek, en Ruud Binkhorst, vormen ze de oorspronkelijke initiatiefnemers voor het standbeeld.

Comité

In 1996 kwam Ruud Binkhorst met het initiatief om een comité op te richten om Simon Vestdijk te eren. In 1998 was het honderd jaar geleden dat Vestdijk werd geboren. Voorzitter van dit comité werd Branderhorst. Het hoofddoel was het realiseren van een standbeeld voor Vestdijk. Deze schrijver werd geboren in Harlingen, waar een ruimte in het plaatselijk museum over hem is ingericht, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Doorn. Hier schreef hij zijn meeste werken waarin Doorn ook veelvuldig voorkomt. Tijdens de jubileumactiviteiten in 1998 werd er een symposium in de kerk gehouden waarbij de Koninklijke Harmonie van Doorn een door Vestdijk gecomponeerd stuk ten gehore bracht.

Vestdijk was auteur van circa 200 boeken en daarmee één van Nederlands productiefste schrijvers. Zijn werk bestaat uit 24 gedichtenbundels, 33 bundels met essays, 57 novellen en verhalen, 52 romans en twee nagelaten romanfragmenten, gepubliceerde briefwisselingen en vele vertalingen. Bovendien schreef hij honderden artikelen voor dag- en weekbladen. Van 1939 tot zijn overlijden in 1971 woonde en werkte Vestdijk in Doorn.

Kerkplein

De bedoeling is om in het voorjaar het beeld, dat geplaatst wordt vlakbij de Maartenskerk, te laten onthullen door Mieke Vestdijk, de weduwe van de schrijver. Het comité beraadt zich nog over de verdere aankleding van deze onthulling. Het kleine beeld zal door het comité medio volgend jaar worden aangeboden aan het museum in Harlingen waar een Vestdijk-kamer is ingericht.

advertentie
advertentie