25 jaar Regenboog in Maarn

11 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Dagcentrum De Regenboog bestaat 25 jaar en dat is gevierd met de cliënten. Ook de inwoners van Maarn hebben de gelegenheid gekregen het dagcentrum te bezoeken en kennis te maken met het werk van Reinaerde waar de Regenboog onderdeel van is.

Dagbesteding van knutselen naar werken

door Monique José Timmermans

In 25 jaar verandert er veel vertelt Margreet van der Sluys, manager Reinaerde Werk & Dagbesteding. Werk staat er in haar functietitel en dat is ook precies de kern. ,,Voor de cliënten van Reinaerde zoeken we een nuttige dagbesteding. Daarmee geven we ze eigenwaarde, een gevoel van trots en voldoening. Bovendien kunnen we zo wat terugdoen voor de maatschappij waar we deel van uit maken.”

In De Regenboog draait een film over het glasproject (te zien op YouTube). ,,Een prachtig voorbeeld van wat ik bedoel.” Op vaste dagen in de week wordt er glas opgehaald bij bewoners van straten in de buurt en naar de glasbak gebracht. ,,Voor de ene cliënt zijn de sociale contacten op straat belangrijk, de ander ziet het sorteren op kleur als zijn taak en de volgende vindt het geluid van het brekende glas in de glasbak geweldig.”

De cliënten zien het volgens Van der Sluys als hun werk. ,,Het moet altijd op vaste momenten, ook als het regent of je hebt geen zin. Mensen rekenen er immers op.” Dat is een groot verschil met 25 jaar geleden toen de Regenboog is gevestigd in de voormalige Theresiaschool. ,,Knutselen was toen een belangrijk deel van de dagbesteding. Je merkt heel duidelijk dat cliënten zich prettig voelen bij de aanzet tot werken. En dat kan ook met hout, textiel (T’Uniek) of koffiezetten en de afwasmachine leegruimen zijn.” Verschillende producten die zijn gemaakt door cliënten zijn te koop.

In de afgelopen jaren onderging de Theresiaschool twee maal een grote verbouwing om te komen tot het centrum dat er nu staat. Waarin kleuren weer een belangrijke rol spelen voor herkenning van de groepen. De inhoud van de dagbesteding verschilt per groep en is sterk afhankelijk van het ontwikkelingsniveau. Er zijn beleefgroepen gericht op prikkeling van de zintuigen en werkgroepen die bepaalde taken kunnen verrichten.

Samen hond uitlaten

Ook voor De Regenboog geldt dat vrijwilligers van onschatbare waarde zijn. ,,Het gaat daarbij om hulp die heel dicht bij huis ligt. Bijvoorbeeld iemand die eenmaal per week een cliënt wil meenemen om te wandelen al dan niet bij het uitlaten van zijn/haar hond. Of iemand die met een (of meer) cliënt(en) wil fietsen -tandem of rolstoelfiets beschikbaar- muziek wil maken -muziekinstrument of zingen- of klein tuinonderhoud -vegen, grasmaaien, onkruid wieden- wil verrichten. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Swenna Buddingh (sbuddingh@reinaerde.nl of 033-2868877).

,,Vandaag is best een drukke dag met alle bezoekers van buitenaf, morgen sluiten we de feestweek af met een verwendag. Er komen mensen masseren, nagels lakken, haren kappen en dat weer in alle rust van het gebouw van De Regenboog.

advertentie
advertentie