Brandweer Driebergen 80 jaar

9 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Aan de wand in de kazerne aan de Bosstraat hangen meerdere veelzeggende foto’s van grote branden die het dorp Driebergen-Rijsenburg in het verleden hebben geteisterd. Ze tonen duidelijk aan dat brandbestrijding niet echt voor ‘watjes’ is weggelegd. Bovendien is blussen al lang niet meer de enige taak die het Driebergse vrijwilligerskorps voor zijn rekening neemt. Tachtig jaar lang is de Brandweer Driebergen-Rijsenburg al actief. Dat wordt volgende week zaterdag gevierd met een Open Dag, die een extra tintje krijgt omdat deze samenvalt met de Outlet-markt van de ODC en de festiviteiten rond het 50-jarig bestaan van het KLPD. Arno Hoogerwerf, plaatsvervangend postcommandant, vertelt over het roemruchte verleden van de jubilerende brandweer en het huidige veelomvattende takenpakket.

Een korps met gemotiveerde vrijwilligers

door Jan de Beer

Hoogerwerf is sinds 1998 betrokken bij de Driebergse brandweer en was toen reeds een ervaren vuurbestrijder vanwege zijn werkzaamheden voor de bedrijfsbrandweer. Hij omschrijft het Driebergse korps als ‘supergemotiveerd’ en is daar zelf een goed voorbeeld van, getuige zijn gedreven en gedetailleerde uitleg. Reeds bij de totstandkoming van de organisatie in 1932 bleek volgens hem dat gemotiveerdheid een essentieel kenmerk is van een vrijwilligerskorps. ,,Er waren toen twee korpsen, een voor Driebergen en een voor Rijsenburg, die werden samengevoegd”, zegt hij. ,,Het ene korps bestond uit zogeheten plichtbrandweerlieden, mensen die door het gemeentebestuur werden opgeroepen om te komen blussen, en het andere korps was een vrijwilligersorganisatie. De samenvoeging had daarom nogal wat voeten in aarde, vanwege het cultuurverschil.”

De brandweerkazerne bevond zich in die tijd op de plek aan de Bosstraat waar nu de Rabobank staat en ook op de Diederichslaan in Rijsenburg is een kazerne geweest. In 1974 werd de huidige kazerne geopend naast het Driebergse gemeentekantoor. De eerste commandant was de heer Geytenbeek, gevolgd door de heren Van Dam, Van der Horst, Servaas, Sloven en De Vries. Momenteel is Gerard van Leeuwen de postcommandant met Arno Hoogerwerf als zijn plaatsvervanger.

Het korps bestaat momenteel uit 32 mensen, waaronder ook één vrouw. De rekrutering vindt voor een belangrijk deel vanuit de jeugdbrandweer plaats. ,,Daar is veel animo voor en we hoeven dan ook weinig te werven”, zegt Hoogerwerf. Tijdens de opleiding van 2,5 jaar mogen de aspirant-manschappen, na het behalen van deeldiploma’s, geleidelijk met een uitruk mee.

Open dag

Sinds de regionalisering in 2010, waarbij de brandweer onderdeel werd van de Veiligheidsregio Utrecht, krijgt het Driebergse korps veelsoortige ondersteuning van elders, zoals duikers of ladderwagens. Maar natuurlijk beschikt het korps ook over ruim voldoende eigen materieel. Dat blijkt uit de ‘rondleiding’ die Hoogerwerf geeft in één van de indrukwekkende tankautospuiten die van boven tot onder en van voor tot achter met geavanceerde apparatuur is volgepropt. Dit voertuig kan volgende week tijdens de Open Dag uitgebreid bekeken worden. Maar ook de antieke brandweer-Ford uit 1947 die nog altijd in de kazerne staat te glimmen. Tevens kan men zich vergapen aan diverse demonstraties en ook zelf apparatuur uitproberen. Voor de jeugd is er bovendien een complete stad van Lego-blokken te zien met daarin de brandweer als centraal thema. De Open Dag op de Bosstraat en De Lei duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Lees het hele verhaal in StichtseCourant.nl/NieuwsbladDeKaap.nl

advertentie
advertentie