Afbeelding
Paul Nolens/BDU

Aantal inbraken op de Heuvelrug flink toegenomen

31 mei 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het aantal misdrijven in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is in de eerste vier maanden van dit jaar twee procent lager dan in dezelfde periode in 2011. Sinds 2010 is een dalende trend ingezet op het totaal aantal misdrijven. Hiermee scoort de Utrechtse Heuvelrug iets gunstiger dan het regionale gemiddelde. Dit blijkt uit het Veiligheidsbeeld regio Utrecht die vandaag is gepresenteerd op de website www.stopdecriminaliteit.nl .

Wat wel is toegenomen, is het aantal woninginbraken. Woninginbrekers hebben in het eerste kwartaal 21 procent vaker toegeslagen in vergelijking tot vorig jaar. Ook fiertsendieven zijn actiever. Het aantal fietsendiefstallen is met 28 procent gestegen.

Het totaal aantal geweldsmisdrijven laat een dalende trend zien van 27 procent. Ten opzichte van het regionale gemiddelde is dit een forse afname. Vooral in bedreigingen en mishandeling is deze daling zichtbaar.

Ook het aantal autokreken is fors teruggelopen. Ten opzichte van vorig jaar is dit aantal met 32 procent gedaald.

De woninginbraken vormen niet alleen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, maar ook landelijk en regionaal een groot probleem. Volgens burgemeester Frits Naafs onderschatten inwoners hun eigen beïnvloedingsmogelijkheden. ,,Veel woninginbrekers zijn zogenaamde gelegenheidsdieven. Ze breken alleen in wanneer ze aantrekkelijke spullen zien liggen in een huis waar het makkelijk binnenkomen is. Bijvoorbeeld omdat het hang en sluitwerk niet voldoet aan het politiekeurmerk veilig wonen, of omdat mensen de voordeur wel dicht doen, maar niet op slot draaien''.

Politiechef Willem van de Vliert wijst erop dat inwoners bij verdachte situaties niet moeten twijfelen. ,,Men moet direct 1-1-2 bellen en een omschrijving van verdachte personen en of voertuigen geven. De afgelopen weken heeft deze alertheid van inwoners van de gemeente nog geleid tot het oppakken van meerdere woninginbrekers.''

Integraal veiligheidsprogramma

Vanuit het Integraal veiligheidsprogramma 2011-2014 geven gemeente en politie ook de komende tijd prioriteit aan de aanpak van inbraken, autokraken, fietsendiefstallen en geweld.

De komende maanden worden inwoners geïnformeerd over hoe inbrekers te werk gaan en welke preventieve maatregelen men kan nemen. Om fietsdiefstal tegen te gaan, zetten politie en gemeente een zogenaamde lokfiets inzetten om daders op te sporen. Fietsen op de stations worden onderzocht of ze van diefstal afkomstig zijn. Echter, de beste maatregel tegen fietsendiefstal is volgens Willem van de Vliert om de fiets dubbel op slot te zetten, zeker op de stations Driebergen-Zeist en Maarn.

advertentie
advertentie