30e Driebergse Avondvierdaagse

Nieuws

DRIEBERGEN - Vanaf maandag 4 juni wordt voor de dertigste keer de Driebergse Avondvierdaagse (A4D) gelopen. Dat had zomaar de 31ste A4D kunnen zijn, ware het niet dat de MKZ-crisis in 2001 roet in de benenwagens gooide. De toenmalige Plaatselijke Regelingscommissie (PRC) vond lopen door het agrarisch buitengebied niet verantwoord vanwege het mogelijke besmettingsrisico. In Driebergen wordt de A4D georganiseerd onder toezicht van de Sticht Gooise Wandelsport Bond, deeluitmakend van de Nederlandse Wandelsport Bond (NWB).

door Hans Hermans

In 1908 werden de eerste wandelmarsen georganiseerd door de in dat jaar opgerichte Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding. In 1934 werd de NWB opgericht. De beide bonden willen nog dit jaar gaan samenwerken.

In de oorlog verboden de Duitsers de bondsvoettochten, waarna deze dan maar 's avonds werden gehouden, de hedendaagse A4D. Ook daarvan kregen de onderdrukkers snel lucht en wederom werden de marsen verboden, omdat de Duitsers deze zagen als samenscholingen tegen de bezetter.

Na WOII leefden de A4D's weer op, met vandaag de dag een A4D in bijna elke plaats. De vele vereiste vergunningen en gemeentelijke bepalingen vormen in toenemende mate immense hindernissen voor de organisatoren. Maar de hechte en creatieve Driebergse PRC met veel trouwe vrijwilligers weet elk jaar toch weer een mooi wandelevenement te organiseren.

In februari 1982 begonnen gemeentelijke plannen voor een Driebergse A4D écht gestalte te krijgen. Men vond onder andere de fietstochten van de overwegend jeugdige deelnemers naar en van Doorn niet veilig. Overigens vindt dit jaar in Doorn de 61ste A4D plaats en is daar het defilé traditiegetrouw op vrijdag.

Door een snelgroeiende groep van deskundige en enthousiaste vrijwilligers uit het Driebergse onderwijs en sportverenigingen kon al gauw de gehele organisatie van de gemeente worden overgenomen. Met als resultaat een PRC die enkele maanden later vier prachtige wandelavonden verzorgde voor maar liefst het dubbele aantal van de verwachte 800 deelnemers. Een wolkbreuk op de eerste wandelavond hield de lopers niet tegen, iets waarvoor nu een tocht zou worden afgelast.

Is de A4D van nu nog net zo als de A4D van toen? Ja en nee. Ja, er wordt nog steeds vier avonden geestdriftig gelopen en nee, er wordt minder strak gestapt. Vooral de defilé's zijn rommeliger. En daar waar toen complete sportverenigingen fier in uniform meeliepen, zijn het nu vooral de leerlingen van het plaatselijke basisonderwijs die dit flaneerfestijn tot een groot succes maken. Na groep acht is het niet meer ,,cool'' mee te lopen met de Avondvierdaagse.

Nog niet zo lang geleden werden de vierdaagsevoetgangers de laatste avond overladen met duizendschoon, de ultieme A4D-bloemen. Nu worden de kinderen volgehangen met snoepkettingen, een ongezonde beloning voor een gezonde bezigheid.

Maar gebleven is een mooi wandelavontuur door en rond ons dorp, waarvan alle deelnemers en de organisatie elk jaar weer mieters genieten.

www.avondvierdaagsedriebergen.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 11 uur geleden
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30