Metamorfose tennispark Manger Cats

3 mei 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,We zijn extra trots op het resultaat omdat we het volledig met eigen middelen hebben gerealiseerd”, zegt Monique de Jonge, bestuurslid van tennisvereniging Manger Cats. ,,Velen van ons hebben zelf met hun handen in de klei gestaan. Er waren zelfs enkele blessures, en dit keer niet door activiteiten op de tennisbaan maar door de energieke aanpak van de nieuwbouw.” Het enthousiasme van Monique de Jonge is even aanstekelijk als begrijpelijk. Het tennispark van Manger Cats aan de Arnhemsebovenweg heeft een opmerkelijke metamorfose ondergaan. Nieuwe gravelbanen zijn aangelegd en een bijzonder fraai clubhuis is geconstrueerd dat door de situering in het midden van het tennispark en de vormgeving met veel glas, zeer aangenaam is om te vertoeven. De leden hebben tijdens een feestelijke opening reeds kennis kunnen nemen van het nieuwe park en op 1 juni is er een receptie voor allerlei relaties, vrijwilligers en natuurlijk het gemeentebestuur.

Totale vernieuwing banen en gebouw op eigen kracht

door Jan de Beer

De architect van het clubhuis, Martijn van Raaij van ‘HEUVELRUG architecten’, legt uit dat zijn ontwerp een weloverwogen keuze is geweest. ,,Het clubhuis zou moeten voldoen aan de normen van de KNLTB waarbij richtlijnen zijn vastgelegd voor ruimtes als de kleedaccommodaties, douches, toiletten en de keuken”, vertelt hij. ,,Het clubhuis zou daarom een bepaalde grootte moeten hebben.” Van Raaij had daarbij wel te maken met beperkte financiële middelen en een beschikbare ruimte die zo efficiënt mogelijk gebruikt diende te worden. ,,Om een optimaal ruimtelijk effect te bewerkstelligen is gekozen voor een zadeldak, een speciale indeling en glazen gevels” zegt hij. Het eindresultaat, zoals dat sinds kort daadwerkelijk kan worden ervaren, heeft iedereen aangenaam verrast. Dankzij de uitbundige lichtinval, de uitgekiende kleuren en het royale hoge dak, oogt het clubhuis zeer licht en ruim. Vooral de toepassing van glazen kopgevels waardoor iedereen naar twee zijden de verrichtingen op de tennisbanen kan volgen, heeft de tongen losgemaakt. ,,Als het hier ‘s avonds verlicht is, lijkt het wel een beetje op een kas”, lacht Monique de Jonge. Een opmerkelijk gegeven is ook dat de vloeroppervlakte van de oude clubruimte eigenlijk groter was dan de totale vloeroppervlakte van de nieuwe ‘cottage’. ,,Veel mensen vinden dat nauwelijks voorstelbaar” zegt De Jonge. En ook het feit dat het kakelverse onderkomen aanzienlijk ‘duurder’ lijkt dan de realisering werkelijk was, kan volgens haar als een groot compliment worden beschouwd aan het adres van de architect en de aannemer.

Terras

Het riante terras bij het clubhuis dat direct bij de nieuwe ingang van het tennispark aan de zijde van het ‘Lekkere Watertje’ ligt, is volgens Monique De Jonge ook toegankelijk voor niet-tennissers. ,,Natuurlijk zijn wij geen horecabedrijf, maar als wandelaars hier een kopje koffie willen drinken zijn ze welkom.” Deze geste richting het publiek is slechts één van de redenen waarom niet alleen de leden positief hebben gereageerd op de renovatie, maar ook de omwonenden van het tennispark en allerlei andere belangstellende dorpelingen. Ongetwijfeld zal tevens het gemeentebestuur lovende woorden uiten over het huzarenstukje dat de tennisclub met deze restauratie heeft geleverd. Monique de Jonge hoopt wel dat de lof van de gemeente zich op afzienbare termijn zal vertalen in structurele steun. ,,Andere clubs krijgen wel subsidie, maar wij nog steeds niet”, zegt ze. ,,We zijn al drie jaar in gesprek over de harmonisatie, waarvan volgens ons toch het doel is om het beschikbare budget te verdelen over de verschillende sportclubs. We hopen vurig dat de gesprekken hierover nog dit jaar tot een succesvolle afronding zullen leiden. Dat zouden wij echt beschouwen als een schouderklopje voor wat onze vereniging nu tot stand heeft gebracht.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie