Vrouwen Enervo kampioen, mannen ten onder tegen Bourgondië

16 april 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het zat er al wekenlang aan te komen en vrijdag 13 april was het dan eindelijk een feit: het vrouwenteam van Enervo is kampioen door de 2-3 zege op Tovo 1. De mannen van Enervo vochten tegen Bourgondië 1 een rechtstreeks duel uit om de koppositie. Het werd een kansloze 4-0 nederlaag. Bij Volleer zijn de beslissingen gevallen. De mannen waren al kampioen en verloren verdiend van UVV/Sphynx 2 (2-3). Het gedegradeerde vrouwenteam ontving Shot 1 en bleef na 0-4 met legen handen. De zitvolleyballers stelden hun deelname aan de final-four definitief veilig door 3-1 winst op Apollo.

De vrouwen van Enervo hebben tegen Tovo het langverwachte kampioenschap definitief veilig gesteld. Maar dat ging niet vanzelf. Tovo was nog niet helemaal veilig en knokte voor elk punt. Enervo ging furieus van start en pakte de eerste set met klinkende cijfers: 13-25. Daarna bleek Tovo een set lang een taai verdedigende tegenstander, die heel sneaky de tweede set aan Enervo ontfutselde (25-23). Enervo was in de derde set weer bij de les (19-25). Nog één set scheidde Enervo van het kampioenschap en de spanning werd voor Enervo steeds meer voelbaar. Tovo profiteerde met onverwacht grote cijfers (25-19). Toen vond Enervo het genoeg. De ploeg ging in de vijfde set op volle kracht over Tovo heen, dat allang tevreden was met de twee competitiepunten die klassenbehoud veilig hadden gesteld. Via 3-15 was de kampioensbeker en de champagne voor Enervo dat zich liet fêteren door het meegereisde legioen.

Voor de mannen lag ook een kampioenschap klaar, maar de opdracht was wel van een ander kaliber. Tegenstander in Wijk bij Duurstede was Bourgondië, dat ook al in Doorn had gewonnen. Coach Arjan Smit had maar één verklaring voor de nederlaag: ,,Bourgondië was gewoon beter. Hoewel de druk bij hen lag - ze moesten met ten minste 3-1 winnen - konden wij niet de ontspanning vinden die nodig was. We kwamen in de eerste set nog wel op 6-8, maar vanaf dat moment kantelde de wedstrijd. Eén servicebeurt later stond Bourgondië voor en wij hebben daarna geen enkele kans meer gehad.'' Bourgondië won uiteindelijk via 25-16; 25-21; 25-17 en 25-22 en staat nu drie punten voor op Enervo. Smit: ,,Dat geven ze niet meer uit handen en dus moet Enervo promotiewedstrijden spelen. Ook daar zijn nog twee of drie promotieplekken te verdelen en dus is er nog iets te halen.''

Volleer

De mannen - het kampioenschap reeds op zak - leken ook UVV/Sphynx 2 aan de zegekar te binden. Nadat Volleer de UVV/Sphynx aanvallers had laten uitrazen, werd de eerste set simpel met 25-15 gewonnen. Volleer wilde kennelijk de vertegenwoordigers van sponsor Expert iets moois laten zien. Met aanvoerder Jerrik Figge op de voor hem ongebruikelijke middenpositie bleek Volleer toch kwetsbaar, want men slaagde er niet in het kleine gaatje van twee punten te dichten en UVV/Sphynx pakte de tweede set met 23-25. Marco van Thiel loste Jerrik Figge af als middenspeler en dat leverde Volleer de derde set op: 25-19. Maar toen waren de gedachten meer bij het feest dat de kampioen na afloop werd aangeboden dan bij de wedstrijd en kreeg UVV/Sphynx de overige sets met 20-25 en 13-15 mee naar Utrecht. De kampioensbeker, die werd uitgereikt door competitieleider Jan Meijer, was echter voor Volleer.

De vrouwen hebben zich in de laatste thuiswedstrijd laten overklassen door het degelijk spelende Shot uit Culemborg. Door enkele lichte blessures moest een beroep worden gedaan op Ingeborg van Roodselaar die zich bekwaam van haar taak kweet. Volleer wist in de eerste set nog lang in het spoor van de gasten te blijven, maar na een gemist setpoint ging die set met 25-27 naar Shot. Daarna probeerde coach Luuk Jothmann nog met een aantal wissels het tij te keren, maar hij kon niet voorkomen dat Shot alle punten mee naar huis nam. Met een dramatische derde set (7-25) en twee redelijke sets daarvoor en daarna (18-25 en 17-25) werd de wedstrijd uitgespeeld.

Zitvolleybal

Apollo zal zich waarschijnlijk als nummer vier voor de final four om het NK plaatsen, maar tegen Volleer had het team uit Mill weinig in te brengen. Nadat bij 11-11 in de eerste set Karin Harmsen en Edmir Popara wat meer venijn in de opslagen legden, was Apollo kansloos: 25-15. In de tweede set wist Apollo met kunst en vliegwerk in de buurt van Volleer te blijven, dat door twee pasfouten uiteindelijk de set met 23-25 naar Apollo zag gaan. De irritatie om dit onnodige verlies werd omgezet in een strafexercitie die 25-7 opleverde. Volleer liet toen even zien wat het werkelijke klassenverschil is. Daarna deed Volleer het weer wat rustiger aan en kon Apollo met 25-17 de stand nog dragelijk houden. Volleer weet zich definitief geplaatst voor de NK op 12 mei in Apeldoorn, Apollo zal plaatsing moeten uitvechten met Allvo in het onderlinge duel op 28 april.