Ondernemen is vooral doen

26 april 2012 om 00:00 Nieuws

MAARN - Er zijn zoveel mensen die op een ‘ZZP-achtige’ basis werken in de Heuvelrug dat daar kansen liggen, menen Maarnse ondernemers Kees Verschoor (Turacien), Joep Maas (Madeko) en Ronald Letema (Bradon). Een gesprek op Landgoed Stameren.

Meer onderlinge organisatie, meer kansen

door Monique José Timmermans

Ze zien - ieder vanuit hun eigen werkterrein - de voordelen van vestiging in van Maarn/Maarsbergen. Zo is Madeko (Maarsbergen) sterk in de verkoop van nieuw en gebruikt kantoormeubilair. ,,Cradle to cradle is de kern van ons product. Daar past geen luxe kantoorgebouw in de stad bij. Hergebruik van kantoormeubilair komt steeds meer in zwang, onze onderneming groeit. De centrale ligging bij de snelwegen biedt zelfs kansen voor expansie in het buitenland.”

Voor Verschoor en Letema is juist netwerken belangrijk. ,,Elkaar ontmoeten gaat snel en makkelijk als je gevestigd bent bij station en afslag van de snelweg. Extra reistijd om naar een plaats verderop te gaan, kan net een drempel zijn”, meent Letema, die zich bezig houdt met grote OV-projecten.

Kees Verschoor is hoofdhuurder in Stameren en het credo van zijn bedrijf Tuarcien is ‘mutial sustainability’, wederzijds winstgevende relaties opbouwen met al je stakeholders (belanghebbenden). ,,Winstgevend hoeft niet altijd in de vorm van geld te zijn. Het gaat ook om kennis, faciliteiten, milieu. Het loont om energie te stoppen in mensen, mits het wederzijds is.” Zijn kantoor op Landgoed Stameren biedt naast de vestiging van zijn eigen bedrijf ook een flexibel kantoorconcept voor zelfstandigen. ,,Er komen hier steeds meer kleine bedrijven.”

Doen!

Ondernemen is doen. ,,Het verkoopproces is stap 1, daarin moet je een visie uitdragen, verder moet je elkaar helpen en heb je doorzettingsvermogen nodig. In de markt zie je ook mensen die wellicht noodgedwongen voor zichzelf zijn begonnen en hun aanbod voor een te lage prijs in de markt zetten of alleen meeliften. Dat is jammer.”

Letema: ,,Ondernemers op de Heuvelrug zouden zich meer moeten organiseren, dat staat echt nog in de kinderschoenen. Terwijl er een enorme capaciteit aan expertise aanwezig is. Een concept als WorkInn verdient daarom een tweede kans. In dat concept stond elkaar ontmoeten, inspireren en samenwerken centraal.” De opzet van WorkInn sluit aan bij de visie van Kees Verschoor. Hij onderzoekt met de oprichters de mogelijkheden om het concept te verbeteren en vanuit Maarn opnieuw op te starten.

De werk- en denkwijze van ondernemers is anders dan bij de overheid. Ronald Letema, met jarenlange ervaring in de lokale politiek, weet dat als geen ander. ,,Toch kan de gemeente een bijdrage leveren. Het is bijvoorbeeld doodzonde dat het voormalig gemeentehuis leegstaat. Met flexibele, kortlopende huurcontracten bied je lokale dienstverleners een platvorm om te werken en elkaar te ontmoeten. Madeko richt het in, alleen een horecagelegenheid dichtbij ontbreekt dan nog.”

,,Zomerborrel in het gemeentehuis?”, lachen de ondernemers met dit plan in het achterhoofd.

advertentie
advertentie