Heren Volleer Kampioen, vrouwen doen stapje terug

2 april 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De eerste beslissingen voor de volleyballers zijn gevallen: Het mannenteam van Volleer werd na de 1-3 zege op concurrent Limes 2 kampioen, de vrouwen leden bij VollinGo 1 in Gouda de verwachte 4-0 nederlaag van de kampioen en degraderen. Bij Enervo heerst nog volop spanning. De mannen wezen Majella met 3-1 terug, de vrouwen wonnen met dezelfde cijfers van Switch 2. Door de 3-0 winst op Wilhelmina uit Amsterdam staan de vrouwen in de finale van het bekertoernooi. De zitvolleyballers trokken met een gehavend team naar Holyoke en leden daar een 3-1 nederlaag.

Enervo

De bekerwedstrijd tegen Wilhelmina was niet echt spannend, ook al lijken de cijfers anders te zeggen. Chantal de Bree de geblesseerde aanvoerster van Enervo: ,,Dit volkomen onbekende team uit Amsterdam van wat oudere speelsters kon het ons niet erg moeilijk maken. Alleen hun middenspeelster was goed. Debbie Boesjes uit dames 2 speelde de hele wedstrijd en hield de aanval van Wilhelmina goed onder controle. Na de 25-21 winst hebben we vooral controlerend gespeeld, waardoor Wilhelmina wel in de buurt kon blijven, maar ons nooit op achterstand heeft gezet.'' Via 26-24 en 25-23 haalde Enervo voor het eerst in het korte bestaan de bekerfinale.

Ook in de competitie staan de vrouwen er goed voor. Switch 2 was precies de juiste tegenstander voor het door lichte blessures voorzichtig spelende Enervo. Chantal de Bree: ,,Ditmaal kregen we de hulp van drie speelsters uit het tweede die allen bijdroegen aan de winst. Doordat we in de tweede set te weinig servicedruk gaven, wist Switch het ons onnodig moeilijk te maken, vooral toen die set ook nog eens met 26-28 verloren ging.'' Maar daarvoor was de eerste set al met 25-17 gewonnen en daarna liet Enervo zich niet meer verrassen. Via 25-19 en 25-12 werd de 3-1 winst veiliggesteld. De afstand met de laatste concurrente VTC Woerden 3 bleef 9 punten met nog drie wedstrijden te gaan.

Ook de heren voeren de ranglijst aan en zij kregen nummer drie, Majella 1 op bezoek. Trainer/coach Arjan Smit: ,,Het werd geen geweldige wedstrijd, maar we controleerden de hele wedstrijd, vooral door onze goede opslag.'' Na setwinst met 25-22 en 25-20 viel de co9ncentratie weg en werd Enervo bij 17-17 verrast door een servicereeks van Majella die de tegenstander op 17-22 bracht. ,,We kwamen nog wel terug naar 24-24 maar het was niet genoeg (24-26).'' Via 25-18 zette Enervo dit smetje op de wedstrijd recht. Smit: ,,Vooraf zou ik voor 3-1 hebben getekend, nu realiseer ik me dat 4-0 erin heeft gezeten.'' Op 14 april staat de confrontatie met Bourgondië in Wijk bij Duurstede op het programma met als inzet de titel en rechtstreekse promotie. Door de voorsprong van twee punten die Enervo heeft, mag zelfs met 3-2 worden verloren. ,,Maar zover willen we het niet laten komen.''

Volleer

Volleer had er al rekening mee gehouden dat het bij winst op nummer twee Limes 2 kampioen zou zijn. Trainer/coach Jonathan Kits: ,,De champagne zat al in de tas.'' Het werd een echte kampioenswedstrijd, want Limes verkocht zijn huid duur en pakte de eerste set verdiend met 25-23. ,,maar als de spanning op Volleer het grootst is, spelen ze hun beste volleybal,'' wist Kits. ,,We hebben immers alle wedstrijden tegen de top-4 ploegen gewonnen, met uitzondering van de allereerste uitwedstrijd bij Livoc. We waren scherp en tien we de tweede set na een fantastische finale met 31-33 hadden gewonnen kon het niet meer stuk.'' Na een degelijke 21-25 in de derde set en opnieuw een spannend slot in de vierde (24-26) kon de champagne uit de tas. Volleer keert na één jaar weer terug in de tweede klas.

Terug naar de klas van vorig jaar moet ook het vrouwenteam. De degradatie zat er al enige tijd aan te komen en tegen VollinGo 1, dat bij winst het kampioenschap kon vieren, had Volleer drie sets lang niets in te brengen. Luuk Jothmann: ,,Door de geblesseerde Olga de Klein en de afwezigheid van nog twee andere speelsters, moest Hester van Leeuwen op voor haar vreemde posities spelen. Dat deed ze naar behoren, maar we konden VollinGo drie sets lang niet bijhouden (25-13, 25-8, 25-15).'' Doen de machine van de thuisploeg op een lager toerental ging en Volleer aan haar fantasieopstelling gewend was, werd er nog een leuke slotset gespeeld, die maar net verloren ging (25-23). ,,We hebben dit jaar heel veel geleerd en dat nemen we volgend jaar mee,'' besloot Jothmann.

Zitvolleybal

Met een gehavend team trokken de zitvolleyballers naar rivaal Holyoke. Karin Harmsen: ,,Eigenlijk hadden we maar twee fitte spelers. En toch wonnen we de eerste set met 21-25.'' Dat was totaal onverwacht, maar het had ook de laatste reserves van Volleer gekost. Holyoke won de tweede set met 25-18, waarna Volleer nog eenmaal de rug rechtte. ,,We kwamen met 13-18 in de derde set voor, maar toen was het echt gebeurd met ons.'' Holyoke won na 25-20 en 25-18 met 3-1, maar als Volleer fit is tijdens de final-four voor het NK op 12 mei in Apeldoorn, zal het een ander Volleer tegenover zich weten.

advertentie
advertentie