Ingezonden: Station Driebergen-Zeist: Poort tot de Heuvelrug of kantorenpark?

Nieuws

Regelmatig staat er een eindeloze file bij het station Driebergen-Zeist. De bomen zijn 40 minuten van de 60 dicht. Daar moet dus wat aan gebeuren. De provincie nodigde een paar jaar geleden de raadsleden van Utrechtse Heuvelrug en Zeist uit om kennis te maken met ,,enkele gedachten'' over de herinrichting van het stationsgebied. Iedereen schrok. Megalomane kantorenbouw van 20 verdiepingen. Volstrekt onacceptabel, zo oordeelden de raadsleden. De gemeenten UH en Zeist ontwikkelden een alternatief; een plan dat recht zou doen aan de omgeving zodat er geen ,,poort tot de Randstad'' zou ontstaan, maar een poort tot de Utrechtse Heuvelrug. Er begon een lange periode van onderhandelen met Pro Rail, de provincie, het Rijk en de BRU. Beetje bij beetje werd het alternatieve plan ontmanteld en lieten de gemeenten zich in de verdediging drukken.

Het bestaande probleem kan worden opgelost door de ondertunneling van de spoorweg-overgang en het bouwen van een nieuw, eenvoudig stationsgebouw. Maar al snel spraken bestuurders echter over ,,nieuwe kansen'' om het gebied te herinrichten. Projectontwikkelaars en speculanten likten alvast hun vingers er bij af. Nieuwe kantoorgebouwen, dan rinkelt de kassa. In Nederland staan al 6 miljoen m2 aan kantoren leeg, maar dat kan hen niets schelen. Het nieuwe station moet 'een knooppunt worden van openbaar vervoer van boven-regionale betekenis'. Dit terwijl ondertussen de Intercity-status ter discussie staat.

Wat blijft er over van een station in de vorm van een 'landschap' als het aanpalende landgoed De Reehorst misbruikt wordt voor de bouw van een nieuw bankkantoor voor Triodos, waarmee deels de Ecologische Hoofdstructuur zal aangetast worden.

Aantasting van de EHS is niet toegestaan, maar als een moderne rattenvanger van Hamelen lokt Triodos gemeente en provincie van die regel af te wijken met de belofte de parkeer-voorziening te financieren op het Trooster-terrein. En onze bestuurders hebben zich bereid verklaard de Ecologische Hoofdstructuur aldaar te 'verleggen'.Vooral Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht lijken in dit hele proces een dubbele agenda te hebben. De belofte dat het stationsgebied zal worden ingericht als 'landgoed' en niet als kantorenpark lijkt een loze belofte te zijn. Onlangs liet gedeputeerde Van Lunteren (VVD) op een voorlichtingsbijeenkomst in Doorn zich ontvallen dat de bouw van een Triodoskantoor op de Reehorst de aantrekkelijkheid van meer kantoorvestigingen vergroot.

De gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist investeren vele miljoenen in het project in een tijd dat op de meest basale voorzieningen wordt bezuinigd. Het wordt de hoogste tijd dat zij een streep trekken. De SP roept beide gemeenten op geen geld te verspillen aan een megalomaan project waar niemand op zit te wachten!

Lenneke Bolt, voorzitter SP- afdeling Utrechtse Heuvelrug

Ad Schiedon, SP commissielid gemeenteraad Utrechtse Heuvelrug

advertentie
advertentie
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 26 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 10 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta gisteren
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28