Dalto verliest van DVO en wint van DeetosSnel

Nieuws

DRIEBERGEN - Het was een drukke week voor de korfballers van Dalto met drie wedstrijden in een week tijd. Na het gelijkspel tegen DOS'46 volgde een hele slechte wedstrijd tegen DVO op de woensdag waarin een onherkenbaar Dalto de punten in Bennekom moest laten (21-18). Voor de ploeg van Ron Steenbergen zaak om de draad weer op te pakken tegen DeetosSnel dat echter wel een goede reeks had neergezet, dus gemakkelijk zou het niet worden. Met een Hoenderdaal vol enthousiaste supporters van beide ploegen en een D-side die voor een prima sfeer zorgden werd de nare smaak van de nederlaag tegen DVO weggespoeld met een klinkende 29-18 overwinning op DeetosSnel/Volhuis. Een fel spelend Dalto was vanaf het begin op alle fronten beter dan DeetosSnel, dat in de woorden van coach en oud-Daltospeler Riko Kruit een collectieve off-day had. DeetosSnel kwam in de eerste helft zeer moeizaam tot scoren, zodat Dalto bij rust al een veilige 13-5 voorsprong had. In de tweede helft kon een vrijuit spelend Dalto er een mooie avond van maken voor de supporters. De 18-jarige Barbara Brouwer maakte bij Dalto een flitsend debuut in de basis met vijf veldgoals.

Vooraf viel er -zoals eigenlijk steeds in dit knotsgekke seizoen- weinig te zeggen over de vraag wie favoriet was. Aanvoerder Jorrit Bergsma besefte dat er veerkracht nodig was na de verloren midweekwedstrijd tegen DVO: ,,Ons rendement was te laag, en het fysieke spel van DVO ligt ons niet. Deetos/Snel is een ploeg met een speelwijze die meer op de onze lijkt, maar ze zijn bezig aan een goede reeks. Het zal van de vorm van de dag afhangen.''

De openingstreffer was zoals zo vaak voor Jorrit Bergsma en voorafgaand aan de 2-0 wees hij naar Paula Bos, die de bal kreeg en direct inschoot. Daarna kon DeetosSnel voor de aansluiting zorgen. Al snel liep Dalto uit naar 5-1 met een prachtig schot van Bergsma ,,uit de losse pols'' en een doelpunt van Jelle Steenbeek uit zijn eigen rebound. Ook in deze wedstrijd was hij weer heer en meester in lucht. DeetosSnel miste veel kansen, hoezeer ook geprobeerd werd te variëren in de aanval. De 7-2 van Bergsma was opnieuw fraai, een schot dat ongeveer vanaf de reservebank van Dalto in de korf verdween. DeetosSnel benutte een doorloopbal voor de 7-3. Vervolgens werd een doelpunt van DeetosSnel afgekeurd, en hierover wond DeetosSnel coach Riko Kruit zich zo over op dat hij een gele kaart kreeg. De D-side stak ,,Koning Riko'' nog wel een hart onder de riem, maar de coach zag met lede ogen aan dat zijn ploeg het vanavond erg moeilijk had, met zichzelf en met een getergd Dalto.

Door alert te reageren bij een rommelige situatie wist Barbara Brouwer te scoren bij haar debuut als basisspeler in de Wereldtickets Korfballeague. In het tweede aanvalsvak van Dalto werden alle vier de spelers bij tijd en wijle uitgespeeld. Dat was tactisch slim bekeken omdat daarmee minder druk lag op de schouders van Ilona van den Berg die strak werd verdedigd.

Bij een stand van 8-4 bleef de score ook bij Dalto een tijd lang haperen, totdat Jorrit Bergsma met een doorloopbal voor opluchting zorgde bij de Driebergse supporters. Barbara Brouwer maakte met nog een linke goal en een prachtig schot 10-5 en 11-5 en Dalto denderde door naar 13-5 bij rust.

De Dordtse supporters gaven de moed echter niet op. Aan het begin van de tweede helft probeerden ze met veel lawaai nog één keer hun ploeg dichterbij te brengen, maar het mocht niet baten: Een vrije kans en een strafworp werden gemist. Pas na vijf minuten werd er gescoord en dat was gelukkig voor Dalto door Ilona van den Berg. De voorsprong werd daarna verder uitgebouwd, toen ook Otto Fabius (slimme actie bij een vrije bal van Ilona zorgde voor 17-7) en Lieveke Meiling (drie doelpunten in de tweede helft) gingen meescoren. Otto Fabius leek een metamorfose te hebben ondergaan sinds woensdag, en wist overal op het veld de bal in bezit te krijgen. Hij zorgde later ook met twee mooie treffers voor de 22-13 en 23-13. Bij 25-15 brachten beide ploegen twee wissels in het veld. Danny Schulting maakte dankbaar gebruik van die gelegenheid om op het scorebord te komen en tekende voor de 26-15. Ook Marvyn Toonen kreeg speelminuten. Deetos/Snel pikte in de slotfase nog een aantal doelpunten mee, maar het mocht niet baten, Dalto was gewoonweg te sterk. Het lukte Dalto net niet om de 30 te halen, maar de vreugde was er in Driebergen niet minder om toen bij 29-18 het eindsignaal klonk en de twee punten samen met spelers en supporters uitbundig werden gevierd.

Jorrit Bergsma: ,,Alles viel goed vanavond, onze verdediging zat goed in elkaar, en zij kwamen niet in de wedstrijd. We hebben het goed uitgespeeld''. Coach Ron Steenbergen: ,,Dit was de spirit die we woensdag misten. Vanaf de eerste minuut zaten we er bovenop. Als we zo blijven spelen kunnen we het iedere ploeg moeilijk maken.'' De verliezende coach Riko Kruit vond dat zijn ploeg het te snel had opgegeven: ,,In de rust was het al beslist, een collectieve off-day voor ons''. Barbara Brouwer: ,,Mijn eerste goal was wel een opluchting, ja. Ik heb de hele wedstrijd met een glimlach rondgelopen, het was genieten. Een paar jaar geleden stond ik zelf nog op de D-side.''

Dat deze editie van de Korfbal League ongemeen spannend is, blijkt wel uit het feit dat de nummer 1 (Fortuna/MHIR) 16 punten heeft en de nummer laatst (DOS'46) 7 punten. Dalto heeft nu 14 punten en staat op een gedeelde derde plaats. De kaarten zijn dus nog lang niet geschud en voor Dalto staat zaterdag alweer een lastige wedstrijd op het programma. Dan wordt gespeeld tegen lands- en Europees kampioen TOP/Wereldtickets.nl. Aanvang 20.00 uur in Hoenderdaal.

Doelpuntenmakers Dalto: Jorrit Bergsma 8, Barbara Brouwer 5, Otto Fabius 4, Ilona van den Berg 3, Jelle Steenbeek 3, Lieveke Meiling 3, Jesper Oele, Danny Schulting en Paula Bos 1.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 5 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 9 minuten geleden
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 17 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30