Driebergse wals voor zeilmeisje

26 januari 2012 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Wereldnieuws was het, toen Laura Dekker zaterdag met haar zeilboot aanmeerde in de haven van het eiland Sint Maarten. Met haar 16 jaar en 123 dagen is ze de jongste zeilster ooit die zelfstandig de wereld is rondgevaren. Mondiaal werd verslag gedaan van de aankomst. CNN sprak van een ‘historische en controversiële reis’, de BBC noemde het ‘de zwaarste uitdaging die er is in de sport’, en Der Spiegel omschreef het als ‘een overwinning op iedereen die haar in de weg stond’. Dit laatste is een verwijzing naar de enorme weerstand die Laura kreeg bij de voorbereiding van haar tocht. Ze moest een langdurig gevecht leveren met leerplichtambtenaren en Jeugdzorg. Eén van de weinige lichtpuntjes uit die turbulente periode is volgens Laura zélf een speciaal voor haar gecomponeerd muziekstuk, afkomstig uit Driebergen.

Muziekstuk was één der weinige lichtpuntjes

door Jan de Beer

Die compositie, een oorstrelend kabbelend pianostuk, is geschreven door de kleurrijke Driebergse musicus, dorpsdichter en horeca-expert Cees Swaen. Toen Laura in de clinch lag met allerlei overheidsinstanties die haar zeilplan probeerden te dwarsbomen heeft hij, geïnspireerd door haar onverzettelijkheid, een wals vervaardigd waarin het klotsend water rond haar boot op fraaie wijze in noten is omgezet. Het werkje noemde hij ‘Voiles au vent’ (zeilen in de wind), met als ondertitel: ‘Valse chopinoise pour Laura D.’. Via gemeenschappelijke kennissen kwam de compositie bij Laura in Wijk bij Duurstede terecht. Ze was zeer verrast door de muzikale steun uit Driebergen. Zodanig dat er ook melding van is gemaakt in het boek ‘Mijn verhaal’ dat over haar is uitgebracht. In dit boek worden haar botsingen met Jeugdzorg en Kinderbescherming beschreven. Te midden van deze negatieve ervaringen waren er volgens Laura ‘slechts enkele positieve dingen’, en één daarvan was de wals uit Driebergen. In het boek zegt ze hierover: ‘’Cool, muziek alleen voor mij gemaakt. Ik kan de golven horen als mijn oma het op de piano speelt.”

Spontaan

Cees Swaen, die bekend staat als begenadigd boogie-woogie-pianist en in het verleden heeft opgetreden met fameuze musici als Rob Hoeke en Jaap Dekker, heeft met deze wals voor Laura Dekker nog eens aangetoond hoezeer hij zich spontaan kan laten inspireren. Ook op geheel ander gebied had hij dat al eens bewezen. Een omvangrijk oeuvre van pleziergedichten heeft hij bij elkaar geschreven.

Hilarische bundel

Speciaal voor de liefhebbers van deze authentieke Driebergse humor werd zo’n tien jaar geleden een hilarische bundel uitgebracht en in 2003 kreeg hij landelijke erkenning voor zijn dichtader toen acht van zijn ‘geinrijmen’ werden opgenomen in de bekende ‘Light Scheurkalender’ van cabaretier Ivo de Wijs.

Swaen is nog steeds trots op deze erkenning, evenals hij zich nu gestreeld voelt door de waardering van het inmiddels wereldberoemde zeilmeisje. Hij heeft er begrip voor dat Laura twijfels heeft om weer in Nederland te gaan wonen, zoals ze onlangs liet weten, vanwege haar beroerde ervaringen met fanatieke overheidsambtenaren. Eén ding staat in ieder geval vast: als Laura Dekker zich elders gaat vestigen heeft het niet aan Cees Swaen gelegen.

De wals voor Laura is via internet de beluisteren op: www.driebergen.org/buitengaats.html en mensen die het notenschrift van de wals willen ontvangen kunnen mailen naar: zeilmeisje@driebergen.org

advertentie
advertentie