Nieuw woningbouwplan voor het Kraanterrein

13 december 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - De kansen voor sociale woningbouw op het voormalige Kraanterrein lijken klein. Volgens het door de gemeenteraad vastgestelde beleid zou ten minste 30 procent van de woningen in de sociale huur- en koopsector moeten vallen. Maar projectontwikkelaar Slokker beroept zich op eerdere afspraken met de gemeente.

door Michiel Schaaij

De vastgoedontwikkelaar uit Huizen wil een nieuwe poging doen om het bouwterrein op de hoek van de Dorpsstraat en Oude Woudenbergseweg te ontwikkelen. Na de sluiting en de sloop van de bezinepomp en het garagebedrijf verleende de gemeente vier jaar geleden een bouwvergunning voor 39 woningen. Door de economische crisis bleven de meeste geplande huizen echter onverkocht en Slokker trok zijn plan in. De ontwikkelaar heeft zijn ideeën over de invulling van het terrein nu bijgesteld. Op de meest recente tekening van de ontwikkelaar staan in totaal 25 grondgebonden huizen. Het gaat om een tiental twee-onder-een-kapwoningen, twee vrijstaande huizen, negen rijtjeshuizen en vier geschakelde patiowoningen. Vergeleken met de oude tekening is het gewijzigde plan veel ruimer van opzet, schrijft burgemeester Frits Naafs in een informatiebrief aan de gemeenteraad. Slokkers nieuwe ontwerp bevat bovendien een openbare weg, die een verbinding tussen de Oude Woudenbergseweg en de Acacialaan vormt. Ook zijn er parkeerplaatsen en een groen- en speelzone in het plan opgenomen.

De ontwikkeling van het voormalige Kraanterrein lijkt overigens geen lucratieve zaak. Een onderzoek dat de projectontwikkelaar liet instellen, toont een negatief resultaat aan. Slokker verdient de verwervingskosten van het bouwterrein langs de Dorpsstraat niet terug en sociale woningbouw zou het bestaande tekort verder doen oplopen. In dat licht vindt wethouder Tim Verhoef (Groen Links/PvdA) het acceptabel om van sociale woningbouw af te zien. Het college wijst bovendien op een brief uit juni 2004, waarin de gemeente Doorn aan Slokker meedeelde ,,dat bij de verdere bouwontwikkeling van dit terrein geen rekening met sociale woningbouw behoeft te worden gehouden." Alleen de gemeenteraad zou nog roet in het eten van de projectontwikkelaar kunnen gooien. Door Slokkers voorstel als een nieuw plan aan te merken, kan de politiek vasthouden aan de eis van 30% sociale woningbouw.

advertentie
advertentie