Grote oefening hulpdiensten in oude postkantoor

3 november 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Dinsdagavond is een grote oefening gehouden voor meerdere hulpdiensten in het oude postkantoor aan de Hoofdstraat. Rondom de Buzziburglaan ontstond hierdoor enige verkeershinder omdat een deel van de weg was afgesloten.

door Wesley Bekker

Brandweer, politie en Rode Kruis waren op deze natte avond te vinden in en rond het gebouw, waar ook veel door Lotus opgemaakte slachtoffers lagen.

De politie rukte uit na een melding van harde knallen. Eenmaal aangekomen op de locatie hoorden zij van omstanders dat er geschoten zou zijn. Twee figuranten wezen de politie erop dat er mensen, hun dierbaren, dood lagen te bloeden in het gebouw.

De agenten moesten wachten op versterking en zorgden ervoor dat in ieder geval buiten iedereen veilig was. Nadat er extra mankrachten arriveerden kon er een verkenning worden begonnen en bleek er ook brand te zijn waarop de brandweer uitrukte. De pers was inmiddels ook al lang ter plaatse en probeerde al het nieuws naar boven te halen.

Even verderop op de Drieklinken was een motor onder een auto geschoven. De bestuurder van de auto zat bekneld, de bijrijder had een hoofdwond. De brandweer probeerde in samenwerking met het Rode Kruis om de slachtoffers te bevrijden. Achteraf zou blijken dat deze twee incidenten met elkaar te maken hebben. Want wat bleek: onder het oude postkantoor zat een grote hennepkwekerij waarin twee rivaliserende bendes het vuur op elkaar hadden geopend. Daarbij vielen meerdere gewonden en dus was er ook volop werk voor het Rode Kruis. Alles werd van buiten uit door een heuse alarmcentrale gecoördineerd.

Figuranten die speelden voor slachtoffer, pers, bendeleden en een ware burgemeester zorgden ervoor dat de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderd werd. Voor de oefening konden andere brandweerlieden nog echt aan de bak bij een autobrand rond de Groenhoek en een brandje bij de KLPD.

De burgemeester van de Utrechtse Heuvelrug, Frits Naafs, kwam hoogstpersoonlijk nog een kijkje nemen en zag dat de oefening goed verliep. ,,Ik kom wel vaker kijken bij dit soort oefeningen’’, aldus Naafs.

Aanvankelijk zou er in dezelfde setting geoefend worden met twee rivaliserende motorbendes maar gezien de gevoelige actualiteit werd besloten om dit niet te doen.

advertentie
advertentie