De emoties van Kees Jansma

Nieuws

DOORN - ,,Natuurlijk ben ik niet zo goed als Frits Naafs beweert.” Deze even opmerkelijke als bescheiden ontboezeming is afkomstig van voetbaljournalist Kees Jansma. In zijn zojuist verschenen autobiografie onderwerpt de perschef van het Nederlands elftal zich aan een kritische zelfbeschouwing. Jansma schrijft openhartig over zijn dromen, zijn drijfveren en zijn emoties. Vanavond presenteert en signeert hij zijn boek bij The Readshop.

Een leven lang op zoek naar groener gras

door Michiel Schaaij

Zichzelf bewieroken doet de Doornse voetbalprominent niet. In een onverhuld streng oordeel schrijft Jansma zichzelf een hinderlijk fanatisme, ambitie en ijdelheid toe. Maar die schaduwkanten maken de waardering door de buitenwereld er niet minder op. Als tv-verslaggever was Kees Jansma in miljoenen huiskamers te gast en als perschef van het Nederlands elftal stond hij aan de basis van de ongekende populariteit van Oranje. Op een warme middag in mei werd Jansma voor die verdiensten geridderd. Tal van prominenten uit de sportwereld kwamen er voor naar de Doornse Sint Helenaheuvel. Bondscoach Bert van Marwijk, tv-presentator Mart Smeets en oud-topvoetballer Wim Kieft hieven het glas en burgemeester Frits Naafs speldde Jansma de Koninklijke Onderscheiding op.

De feestelijke uitreiking ging gepaard met de onvermijdelijke loftuitingen. ,,De belangrijkste voetbaljournalist van Nederland’’, zo noemde Naafs zijn overbuurman in een plechtige toespraak. Maar de burgemeester kent mijn minpunten niet, werpt Jansma nu in zijn autobiografie tegen. De manier waarop hij over die middag in de Kaapse Bossen schrijft, is Jansma ten voeten uit. Hij is blij met zijn lintje, omdat erkenning en schouderklopjes hem goed doen.

Maar hij is vooral ontroerd door zijn bijna 90-jarige moeder, die zich door de reporter van Radio 90FM laat interviewen. En hij mist zijn overleden vader, die hem als geen ander op zijn mogelijkheden, verplichtingen en fouten wees.

Met het verschijnen van Jansma’s boek stijgt de media-aandacht voor de beroemde Doornaar tot grote hoogte. Geen tv-zender, radiostation of krant laat zich deze weken onbetuigd.

In het tv-programma Profiel kregen coryfeeën als Marco van Basten en Johan Derksen de gelegenheid om hun kijk op Jansma toe te lichten. Voormalig topscorer en bondscoach Van Basten roemde zijn discretie en betrouwbaarheid. Hoewel Jansma met de jaren milder werd, raakte hij zijn onstuimigheid en onrust niet kwijt. ,,Ik kan gelukkig nog steeds opvliegend zijn’’, zegt hij daar zelf over. In zijn werk blijft Jansma ambitieus ,,op zoek naar groener gras’’. Privé voelt hij zich samen met zijn gezin gelukkig in Doorn. Zijn jongste zoontjes Ruben en Sander voetballen bij DEV, waar Jansma een graag geziene gast is. ,,Ik zal ook wel niet alles verkeerd hebben gedaan’’, constateert hij aan het einde van een tv-portret. Vrijdagavond krijgen lezers uit de Utrechtse Heuvelrug een kans om met Jansma over voetbal te praten.

Van 18.30 tot 20.30 uur signeert hij zijn boek bij The Readshop aan de Thorheimpassage 3 in Doorn.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 13 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 23 uur geleden