Methode Familiezorg

17 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

UTRECHTSE HEUVELRUG - GroenLinks/PvdA organiseert samen met D66 een openbare informatiebijeenkomst over de Methode Familiezorg, een nieuwe kijk op ondersteuning van mantelzorgers. Dat gebeurt op maandagavond 7 november in Cultuurhuis Pleidade, Kerkplein 2, Doorn. Aanvang 20.00 uur. Klaartje van Montfort, coördinator van het Expertisecentum Familiezorg leidt de avond in, vertoont een film en lokale organisaties reageren daar op. Iedereen is welkom.

De Methode Familiezorg is ontstaan uit de behoefte aan ondersteuning van familieleden die voor hun naaste zorgen. Het is bekend dat veel mantelzorgers overbelast raken. Door ondersteuning waarbij de zorgvrager en de andere gezinsleden gezamenlijk worden begeleid, wordt stress bij mantelzorgers tegengegaan. De methode is geschikt voor alle beroepskrachten. Zij worden getraind om families met een zorgvraag te herkennen en te begeleiden.

In Brabant is al enkele jaren ervaring met de Methode Familiezorg. Leden van de raadscommissie Samenleving, de WMO raad en wethouder Elisabeth van Oostrom zijn op bezoek gegaan in Tilburg. Zij zijn enthousiast over deze benadering en vragen zich af wat instellingen zoals de Vitras, Welnúh, Handje Helpen en anderen ervan vinden.

Gerry van der Hulst, raadslid GroenLinks/PvdA en mede initiatiefnemer van de informatiebijeenkomst vat het als volgt samen: ,,Als iedereen die op de Heuvelrug beroepsmatig over de vloer komt bij mensen die langdurig voor iemand anders zorgen, op deze manier zou kijken en handelen, dan doen we echt iets goeds. Dan ondersteunen we families waar het soms zwaar is en zo krijgen zij misschien gewoon weer plezier in iets wat zij ook met liefde doen voor hun familieleden.''

Wim Hak, raadslid voor D66 en mede organisator zegt het zo: ,, Degenen die zorgen en degene voor wie gezorgd wordt vormen meestal een familiesysteem. Het gaat erom dat systeem zo goed mogelijk te ondersteunen. Dan kijk je verder dan alleen het individu dat zorg nodig heeft.''

advertentie
advertentie