Celstraffen geëist tegen vijf mannen

10 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

UTRECHTSE HEUVELRUG - De Utrechtse officier van justitie heeft maandag celstraffen van minstens tien maanden geëist tegen vijf mannen uit Driebergen-Rijsenburg, Leersum en Wijk bij Duurstede. Ze zouden zich in wisselende samenstelling schuldig hebben gemaakt aan inbraken, openlijk geweld en heling.

De mannen kwamen bij de politie in beeld toen agenten een auto met de vijf mannen in de nacht van 16 februari aan de kant zetten in Driebergen. In de kofferbak lag een televisie die kort daarvoor was gestolen uit een bungalow bij hotel Bergse Bossen. Een verdachte, een 22-jarige Driebergenaar, had bovendien een paar oorbellen op zak die afkomstig waren van een inbraak in een woning aan de Oude Arnhemsebovenweg in Doorn. Daar was voor bijna 50.000 euro aan sieraden buit gemaakt.

Officier van justitie mr. J. Weening eiste tegen deze Driebergenaar vijftien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Naast de inbraken in de bungalow en de Doornse woning zou hij in januari ook betrokken zijn geweest bij een vechtpartij op de Traaij in Driebergen. Hij en twee medeverdachten, een 22-jarige Leersummer en een 23-jarige man uit Wijk bij Duurstede, zouden daar een andere man in elkaar hebben geslagen.

Tegen de Leersummer eiste de aanklaagster veertien maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Hij beweerde de gestolen televisie uit de bungalow in z'n eentje op een parkeerterrein in Zeist van een vage kennis te hebben gekocht, maar die verklaring was volgens Weening 'niet geloofwaardig'. Voor de Wijker had ze twaalf maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk, in gedachten.

De officier van justitie achtte alle vijf verdachten schuldig aan de heling van een groot aantal goederen die afkomstig waren van vier woninginbraken in Doorn, Maarsbergen, Leersum en Hoevelaken. De spullen, waaronder televisies, een spelcomputer en postzegels, waren aangetroffen in een woning van een 22-jarige Driebergenaar. Volgens de aanklaagster was er ondanks uitgebreid onderzoek geen bewijs dat de verdachten de inbraken zelf hadden gepleegd.

Tegen de 22-jarige bewoner van het huis eiste Weening tien maanden gevangenisstraf voor de heling en de inbraak in de bungalow. Zijn 23-jarige broer hoorde veertien maanden celstraf tegen zich eisen. Hij wordt ook verdachte van een inbraak op 25 december 2009 in een restaurant en woning aan de Veenseweg in Amerongen. Volgens de man en diverse familieleden vierde hij die dag echter kerst bij zijn moeder thuis.

advertentie
advertentie