Vijftig jaar korfballen bij Hemur Enge

8 september 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Korfbalvereniging Hemur Enge viert op 27 september haar vijftigste verjaardag. In 1961 begonnen met uitsluitend een seniorenteam is Hemur Enge uitgegroeid tot een vereniging met 110 leden en twaalf teams.

Korfbalclub viert verjaardag met (oud)-leden

door Marleen Rikkengaa

De vereniging wil het 50-jarig bestaan vieren met alle leden en oud-leden. Bestuursleden Jeroen Bode en Richard Ruitenberg roepen alle oud-leden die ze niet hebben kunnen bereiken op om contact op te nemen met de organisatie (contactgegevens onderaan dit artikel). ,,Na vijftig jaar en een verouderde papieren administratie uit de beginjaren hebben we niet alle oud-leden kunnen bereiken, terwijl zij van harte uitgenodigd zijn om het feest mee te vieren’’, vertelt Bode. ,,Op zaterdag 24 september viert de vereniging dat ze een halve eeuw bestaat met een programma voor de jeugd, een receptie, een buffet en een feestavond, ‘s middags is er de wedstrijd Hemur Enge1 tegen Achilles 1 op sportpark De Burgwal.

Begon de vereniging in 1961. Er werd al eerder korfbal gespeeld in Amerongen voor de Tweede Wereldoorlog op een terrein bij de huidige Kievit. ,,De sport kwam ten tijde van de oorlog stil te liggen, maar in 1961 werd Hemur Enge opgericht, vernoemd naar de oude naam van Amerongen. Hemur (riviertje) Enge (aan de)’’, licht Bode de geschiedenis van het Amerongse korfbal toe.

Korfbal heeft niet altijd de huidige populariteit gehad. ,,De landelijke korfbalbond heeft hard gewerkt aan verbetering van het imago van de sport door het naar een hoger niveau te trekken. Daarnaast heeft ze ervoor gezorgd dat het spel aantrekkelijker is om naar te kijken door wijzigingen in de spelregels, zoals het instellen van een tijdsklok, en het aantal spelers van twaalf terug te brengen naar acht. Hierdoor is het spel tegenwoordig sneller en dynamischer. Daarnaast wordt korfbal meer en meer een zaalsport. In de zaal is het spel veel beter te volgen.’’

,,Het feit dat korfbal een gemengde sport is heeft tot gevolg dat de sfeer beter is dan bij menig andere teamsport. De cultuur is anders en er ontstaan de nodige korfballiefdes’’, vertelt Ruitenberg, die zelf zijn echtgenote bij Hemur Enge heeft leren kennen. ,,Veel kinderen die nu op korfbal zitten spelen tegen kinderen van ouders waar je zelf vroeger tegen speelde.’’ Dat er een familietraditie binnen de korfbalsport is bewijst de huidige hoofdtrainer Bert van Harn jr., die de zoon is van oud-hoofdtrainer Bert van Harn sr.

De vereniging heeft naast sportkantine De Fluit, samen met de hockeyvereniging een kunstgrasveld ter beschikking. De meeste ouders dragen hun steentje bij als het gaat om het reilen en zeilen van de vereniging. Veel oudere leden zijn er echter niet. ,,Omdat korfbal een contactsport is, zijn er vrij veel blessures. Dit heeft tot gevolg dat spelers niet tot hoge leeftijd doorgaan met de sport. Het oudste spelend lid is 54 jaar en dan loop je wel op het eind van je korfbalcarrière.’’ De vereniging organiseert veel jeugdactiviteiten, waardoor de betrokkenheid bij de club groot is. Ook heeft ze aan Technivorm al acht jaar een trouwe hoofdsponsor.

Voor contact met de organisatie: www.hemurenge50jaar.nl of telefonisch met Rene Cornelissen op tel. 0343-461433.

advertentie
advertentie