Geen monument voor Nobelprijskandidaat

28 april 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Er komt voorlopig geen standbeeld voor Simon Vestdijk. Voor de tweede keer sinds de eeuwwisseling is een initiatief om financiële redenen gestrand. Dat is een regelrechte afknapper voor de 300 Heuvelruggers, die hun handtekening onder een petitie hebben gezet. Ook de weduwe van de grote schrijver is teleurgesteld.

door Michiel Schaaij

,,Doorn kan zich best wat meer aan Simon gelegen laten liggen’’, aldus de bekendste schrijversweduwe van Nederland. ,,Er is volop publiciteit voor de Duitse keizer Wilhelm, maar Vestdijk wordt te vaak vergeten’’, zegt Mieke. Ze zit bepaald niet te wachten op bussen vol toeristen voor de deur. Maar erkenning van Vestdijks betekenis voor Doorn zou op zijn plaats zijn en kan bovendien het toeristisch imago van de Utrechtse Heuvelrug versterken. De Nobelprijskandidaat liet zich graag inspireren door plekken en mensen uit de omgeving. Hij kon soms wel een jaar bezig zijn met een voorstudie voor een nieuw boek. Plattegronden werden bekeken en hij wandelde en fietste lustig rond in Doorn en omgeving. In zijn gedichten, verhalen en romans komen we markante gebouwen, laantjes en mensen tegen. Een aantal daarvan heeft Mieke uitgekozen voor een gloednieuwe Vestdijk-uitgave.

Op de voorkant van het boek prijkt de erepenning van de gemeente Doorn, die in 1968 aan de schrijver werd uitgereikt. Achter het kaft bevat de ‘Doorn bundel’ tachtig pagina’s proza en poëzie, waarin ,,het dorp van de donder’’ wordt geportretteerd. Door recente veranderingen in landschap en bebouwing zijn die literaire plekken minder herkenbaar geworden. Maar wie vandaag over de Wijngaardsesteeg loopt of rijdt, ziet nog steeds dezelfde boerenhoeve waarmee Vestdijks nieuwe bundel wordt geopend. Met haar uitgeverij Mycena Vitilis wil Mieke de belangstelling voor het werk van haar overleden man levend houden. Op de zolder van haar huis past ze zo nodig de spelling van Simons teksten aan en worden de nieuwe uitgaven met de hand gedrukt en ingebonden. Zo heeft ze inmiddels een hele reeks Vestdijk-uitgaven het licht doen zien. Winstgevend zijn haar activiteiten niet, ze wil vooral de literaire erfenis van Vestdijk toegankelijk houden.

Zaterdag is ze weer met haar boeken present op de kunstmarkt op Plein 1923. De ‘Doorn bundel’ kost € 19,50 en is ook te bestellen via www.svestdijk.nl

advertentie
advertentie