Golfbaan lijdt opnieuw verlies

14 april 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Zoals een slager zijn eigen vlees niet mag keuren, zo willen politici de schijn van belangenverstrengeling voorkomen. Ook de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug heeft zich over integriteitkwesties uitgesproken. Maar bij de exploitatie van de Doornse golfbaan hebben drie raadsleden nog steeds een dubbele pet op.

Een dubbele pet voor drie raadsleden

door Michiel Schaaij

De kwestie is opmerkelijk omdat de golfbaan in de rode cijfers staat. Vorig jaar zegde zo’n 20 procent van de leden hun lidmaatschap van de Doornse Golf Club op. De resterende 248 volwassen leden brengen iets meer dan € 90.000 in het laatje. Maar die inkomsten zijn onvoldoende om de rentelasten van een lopende lening te dekken. Het noodzakelijke onderhoud en andere onkosten doen het tekort verder oplopen.

Volgens de Stichting Zwem- en Sportaccommodaties Doorn leverde de golfbaan in 2010 een verlies van € 62.752 op. De gemeente staat garant en tijdens de begrotingsbehandeling oordeelt de gemeenteraad over de financiële gevolgen. Gerrit Boonzaaijer (SGP) geeft alvast een schot voor de boeg. Hij zegt dat het geld beter aan nuttige zaken kan worden besteedt en wil de steun aan de golfbaan afbouwen. Of Boonzaaijer daarvoor een meerderheid vindt, moet nog worden afgewacht. Drie raadsleden hebben een dubbele pet op. Zij zijn als bestuursleden van de stichting verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de Doornse golfbaan.

Juist om belangenverstrengeling te voorkomen, kwam het college eind vorig jaar met richtlijnen voor gemeentelijke deelneming in vennootschappen en stichtingen. De conclusie van die beleidsnota laat aan duidelijkheid niets te wensen over: ,,De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil in geen enkele omstandigheid raadsleden als vertegenwoordiger in een privaatrechtelijk rechtspersoon laten deelnemen’’. De gemeenteraad ging daar zonder aarzeling mee akkoord, maar nauwelijks een minuut later werden in dezelfde vergadering Wim Stegeman (CDA), Sybe Streekstra (BVH) en Peter van der Zee (VVD) herbenoemd in het bestuur van de stichting Zwem- en Sportaccommodaties.

Volgens Stegeman zullen zij hun dubbelrol slechts een beperkte tijd vervullen. Alle hoop is gevestigd op de aanzuigende werking van het naastgelegen tenniscomplex. Sinds voormalig bondscoach Tjerk Bogtstra daar de scepter zwaait, heeft die accommodatie een metamorfose ondergaan. Omdat de golfers gebruik kunnen maken van Bogtstra’s faciliteiten, verwacht Stegeman een sterke stijging van het ledenaantal van de golfclub. Zodra het exploitatieverlies tot het verleden behoort, wil zijn bestuur het terrein overdragen aan de gemeente. Maar daar wringt de schoen, want dezelfde bestuursleden moeten dan als raadslid beoordelen, of de golfsport tot de kerntaken van de gemeente gerekend mag worden. Luidt het antwoord ontkennend, dan ontstaat een patstelling en resteert verkoop aan een marktpartij. Het terrein moet in elk geval een sportbestemming houden, vindt Stegeman. ,,We hebben het juist aangekocht, om te voorkomen dat de golfbaan wordt geasfalteerd en als parkeerterrein door het Korps Mariniers in gebruik wordt genomen’’.

advertentie
advertentie