Oranjevereniging Doorn in de verdrukking

24 februari 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN – ,,De viering van Koninginnedag is dít jaar nog niet in gevaar, maar de bel komt wel steeds dichterbij”. Dat zeggen voorzitter Gert Schalk en bestuurslid Frans van der Craats van de Oranjevereniging Doorn. De sombere boodschap is niet ingegeven door een gebrek aan publieke belangstelling. Het enthousiasme voor de feestelijkheden is groot, maar het wordt steeds lastiger om het hoofd financieel boven water te houden.

Toekomst van Koninginnedag is onzeker

door Michiel Schaaij

De penningmeester van de Oranjevereniging kan de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen. Hij heeft te kampen met stijgende uitgaven en dalende inkomsten. Dat kan nooit lang goed gaan. In twee jaar tijd daalde de gemeentesubsidie met 40 procent en ook het ledental loopt flink terug. ,,Vroeger was bijna iedereen lid van de Oranjevereniging, anders hoorde je er niet bij. Maar dat gevoel bestaat niet meer”, zegt Schalk met weemoed. Dat is een landelijke trend, die aan de Oranjevereniging Doorn niet voorbij gaat. ,,Bij een voetbalclub moet je lid zijn om mee te kunnen doen, maar de festiviteiten rond Koninginnedag, Bevrijdingsdag en Palmpasen zijn voor iedereen”, aldus Schalk. Bovendien leggen veel inwoners de band met het Oranjehuis niet meer. Anno 2011 wordt Koninginnedag vooral gezien als een leuke, vrije dag.

Die nieuwe beleving van de Oranjefeesten heeft zijn weerslag op het vrijwilligerswerk. Dit jaar kan de organisatie van Koninginnedag geen gebruik meer maken van Scoutinggroep Thorheim. De meeste scouts willen als deelnemer genieten van 30 april en zien een rol als verkeersregelaar niet zitten. Omdat vrijwilligers afhaken, komt de penningmeester weer voor nieuwe onkosten te staan. Zo moet er iemand worden ingehuurd om het luchtkussen voor kinderen te bemannen. ,,Het is een vicieuze cirkel”, zegt Van der Craats. Dat geldt ook voor de regels van de overheid, die steeds strenger worden. De voormalige gemeente Doorn stond de Oranjevereniging graag in natura terzijde. Zo kon er een toilet worden gebruikt en plaatste de gemeente een rij kliko’s achter de kerk, die na Koninginnedag kosteloos werden afgevoerd. ,,Tegenwoordig krijgen we alleen nog maar dranghekken”, aldus Van der Craats. De huur van een toilet en het afvoeren van oranjeafval moet de vereniging zelf betalen.

De Oranjepot is vrijwel leeg en één tegenvaller kan de vereniging fataal worden. ,,We hebben de moed nog niet opgegeven. Maar als Koninginnedag alleen bestaat uit een aubade bij het cultuurhuis, denk ik dat het bestuur het bijltje erbij neergooit”, aldus Schalk. Zo ver is het dit jaar nog niet en gelukkig zijn er ook twee lichtpuntjes te melden. Voor de avond van Koninginnedag is een nieuw samenwerkingsverband met vier Doornse horecaondernemers afgesloten. Dankzij het avondprogramma op Plein 923 gaat de feestdag dus niet als een nachtkaars uit. Verder zit er een stijgende lijn in de Palmpaasoptocht, sinds de Oranjevereniging dat kinderfeest nieuw leven inblies.

advertentie
advertentie