Vrijwilligerswerk is de klos

10 februari 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Er komen bezuinigingen aan op het vrijwilligers- en welzijnswerk. Wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) is in gesprek met Welnúh over wat zij ‘een behoorlijke bezuinigingsdoelstelling’ noemt. Ze probeert nog wel om de mantelzorg voor het rode potlood te behoeden. Dianne van Wijnen (ChristenUnie) vindt schrappen in het vrijwilligerswerk ‘onbestaanbaar’.

Ideeën over woonservice te hoog gegrepen

door Michiel Schaaij

De wethouder leverde haar jobstijding maandagavond af in de commissie Samenleving van de gemeenteraad. Ze verdedigde er het beleidsstuk ‘Sociale rijkdom in alle dorpen’. Van Oostrum wil woonservicegebieden in de Utrechtse Heuvelrug introduceren. Door een opdeling van de dorpen kunnen wonen, zorg en welzijn optimaal worden gecombineerd, is de gedachte. Maar in de commissie mocht het visionaire beleidsstuk niet op politiek applaus rekenen. Jasper van Geijtenbeek (SP) was stereotype uitlatingen en beledigend taalgebruik tegengekomen en veel partijen onderschreven de kritiek van het Seniorenplatform en de Wmo Raad.

‘Wees concreet’

,,Het is een prachtig wensenpakket, maar wees liever concreet”, adviseerde inspreker Tyne van der Ven. Namens het seniorenplatform zei ze te vrezen, dat er van de uitvoering weinig terecht zal komen. Van der Ven ziet het liefst een voortvarende pilot in één van de Heuvelrugdorpen. Ook CDA-woordvoerder Nynke van Amerongen ziet zo’n proefproject als een betere start. Gert-Jan van den Brink (SGP) veronderstelde dat er in de aanloop al projecten door bezuinigingen zijn gesneuveld. ,,De ideeën over woonservicegebieden waren te hoog gegrepen”, aldus Van den Brink, die het bovendien opnam voor inwoners van Overberg en Maarsbergen.

,,De buitengebieden worden in de nota niet serieus genomen”, zei hij ontgoocheld. Van Amerongen viel hem bij: ,,De buitengebieden moeten juist als eerste aan de beurt zijn, omdat ze al zoveel tekort komen.”

Vraagtekens

Phia Bruggink (VVD) raadde de wethouder aan om snel de regie naar zich toe te trekken. Haar fractie vreest financiële problemen bij de exploitatie, zoals bij de cultuurhuizen in Doorn en Leersum. Gerry van der Hulst (Groen Links/PvdA) plaatste vraagtekens bij de nieuwe functionaris, die de wethouder binnenkort voor de woonservicegebieden wil aanstellen. ,,We hebben de hulpverlening zo ingewikkeld gemaakt, dat daar een coördinator voor nodig is”, schamperde ze. Er was een schorsing van de vergadering nodig, om over het lot van de woonservicegebieden te beslissen.

De oplossing was even simpel als opmerkelijk: de laatste bladzijde wordt uit de visie gescheurd en concrete plannen worden in een later stadium besproken.

Wel krijgt de wethouder toestemming om voor een bedrag van € 25.000 alvast een projectleider aan te stellen. Als tegemoetkoming beloofde Van Oostrum dit najaar een concreet jaarplan aan de gemeenteraad te presenteren.

advertentie
advertentie