‘PKN wil Hydepark sluiten’

10 februari 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - De kans lijkt groot dat de protestantse kerk landgoed Hydepark van de hand doet. Volgens het Nederlands Dagblad wordt er in de wandelgangen al langer over het afstoten van het conferentieoord aan de Driebergsestraatweg gesproken. Het protestantse seminarie dat op Hydepark is gevestigd, verhuist wellicht naar Kampen.

De kosten zijn te hoog en de inkomsten laag Heuvelrug gaat concurreren met de Veluwe

door Michiel Schaaij

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is momenteel haar vastgoed aan het doorlichten. De discussie over de gebouwen komt volgens het Nederlands Dagblad voort ‘uit keuzes die de slinkende kerk moet maken’. Bovendien zijn de kosten van landgoed Hydepark te hoog en staan daar te weinig inkomsten tegenover, aldus de krant.

Bij het verschijnen van het Beleidsplan 2009-2012 klonken er al signalen over de sombere toekomst van het landgoed. In dat plan noemt de PKN een gehele of gedeeltelijke sluiting van Hydepark als mogelijkheid. Zo’n maatregel wordt volgens het beleidsplan in

de hand gewerkt, door een daling van meerdaagse conferentieactiviteiten en overnachtingen.

Verder stijgen de onderhoudskosten, is het hoofdgebouw aan renovatie toe en zou de oranjerie door nieuwbouw vervangen moeten worden. Landgoed Hydepark werd in de 19e eeuw aangelegd, als lusthof voor de Amsterdamse bankiersfamilie Van Loon. In 1951 nam de Nederlandse Hervormde Kerk er zijn intrek. Bij het 60-jarig bestaan van het protestantse conferentiecentrum lijken de vooruitzichten niet florissant.

De toekomst van het PKN-vastgoed en een eventuele sluiting van Hydepark komen in april aan de orde, tijdens de generale synode in Lunteren.

Het is onduidelijk wat de gevolgen voor de krakers van de monumentale dienstwoning op het terrein zullen zijn. De PKN zocht eind vorig jaar contact met de politie, die de krakers vervolgens de wacht aanzegde. Maar om leegstand te voorkomen willen de krakers alleen weg, als de PKN met een concreet verhuurplan op de proppen komt.

advertentie
advertentie