Een training van Touch Rugby in Driebergen.
Een training van Touch Rugby in Driebergen. Pink Panthers

Nieuwe sport in Driebergen: rugby zonder tackelen

Overig

DRIEBERGEN Driebergen is een nieuwe sport rijker. Sinds kort spelen de leden van Rugby Club The Pink Panthers een variant op de rugbysport. Bij het touch rugby is fysiek contact niet toegestaan. ,,Daardoor ontstaat er een heel leuk en boeiend tactisch spel", zegt initiatiefneemster Herma Klaassen.

Danny van der Linden

Klaassen (39) komt uit het 'normale' rugby. ,,Ik maakte kennis met de sport door middel van de introductiecursus die de club organiseerde. Door een hernia moest ik vorig jaar stoppen met rugbyen, maar ik vind het spelletje ontzettend leuk en ontdekte touch rugby", vertelt ze. ,,Door het gebrek aan tackles en het mindere fysieke contact kon ik dat wel doen."

IEDEREEN Touch Rugby komt oorspronkelijk uit Australië. Daar wordt de sport voornamelijk beoefend door veteranen die het spelletje nog leuk vinden, maar het tackelen fysiek niet meer aankunnen. Een groot verschil met de sport in Nederland, waar iedereen mee kan doen. ,,Jong, oud, man of vrouw", zegt Klaassen. ,,Iedereen is welkom. Ook mijn dochter van elf doet wel eens mee. Maar ook volwassen mannen en vrouwen kunnen de sport beoefenen."

Klaassen, die zich bij The Pink Panters bezig houdt met de ontwikkeling van het touch rugby, zou in de toekomt graag een team voor jeugd en een team voor volwassenen willen zien ontstaan bij de Driebergse club. ,,Maar we zijn nog niet zo heel lang bezig. Dat heeft tijd nodig." Het leuke aan de sport vindt Klaassen het gooien en vangen van de bal en het tactische gedeelte. ,,Je mag de bal maar een beperkt aantal keren overgooien, daardoor moet je slim spelen. Dat maakt het uitdagend en leuk om te doen."

CONDITIE De sport is in Nederland nog niet zo bekend. Slechts vijf rugbyclubs hebben een touch team. ,,Wij zijn de vijfde", vertelt Klaassen. ,,Daarom hebben we samenwerking gezocht met het Utrechtse RCL en RCN uit Nieuwegein. Bij laatstgenoemde zijn een aantal leden geïnteresseerd in de sport. Zij komen binnenkort eens een kijkje nemen in Driebergen."

Een team heeft zes spelers in het veld. Die spelen het klassieke rugbyspel maar in plaats van de soms heftige tackles, telt hierbij een aanraking als teken dat de andere partij de bal krijgt. ,,Een tikje kan genoeg zijn", aldus Klaassen. ,,Overigens heeft een team ook acht wissels, want het is wel een sport waarbij je conditioneel goed moet zijn", zegt Klaassen die ook mensen met een minder conditie aanspoort om de sport uit te proberen. ,,Want dit is een ideale sport om aan je conditie te werken."

Klaassen zegt afsluitend: ,,Rugby is een hele sociale sport. Dat is belangrijker dan winnen. Mensen die tackles niet zien zitten hebben nu een geweldig alternatief. Bovendien trainen we, naast het spel, ook op conditie. Iedereen is van harte welkom in ons clubhuis op sportpark De Woerd in Driebergen." Meer informatie: Herma Klaassen touchpinkpanthers@gmail.com of 06-52136073.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01