in klooster Werkhoven

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Deze week waren de drie zusters monialen Augustinessen uit Driebergen weer even terug in “hun” voormalig klooster in Werkhoven. Het bijzondere aan dit bezoek was dat de zusters, inmiddels op hoge leeftijd, zich veel van wat ooit van hen was, nog goed konden herinneren. Zuster Maria Clara van Beek heeft inmiddels de leeftijd van 101 bereikt, zuster Theresia de Vries is 98 jaar en de “jongste” van het stel is zuster Gabriël van der Arend, zij wordt dit jaar 94 jaar. In de kapel staan de kloosterbanken nog net zoals vroeger opgesteld en namen de zusters nog eenmaal plaats op hun zo vertrouwde plek (zie foto).

Het bijzondere is, dat deze zusters de eerste en enige contemplatieve communauteit van hun orde in Nederland vormden. Hun eerste klooster, dat in Maarssen stond, ging in 1946 van start. Omdat dit klooster te klein was geworden voor hun communauteit, verhuisden de zusters in 1960 naar hun nieuwe pas gebouwde klooster in Werkhoven. Het was en is nog steeds een mooie priorij in een schitterende omgeving. Het was met zeer veel pijn in het hart dat de zusters in 1996, toen hun aantal tot acht was geslonken, uit Werkhoven weggingen en introkken in het verzorgingshuis Beukenstein in Driebergen-Rijsenburg. Nu zijn er nog deze drie zusters over.

Het klooster is in 1996 verkocht en overgenomen door Stichting Samaya, die zoals zij zelf schrijven “ruimte bieden voor ontwikkeling”. Tijdens de rondgang door het voormalige klooster ademt het gebouw nog steeds de sfeer en rust uit die er in de jaren 60 ongetwijfeld ook al was. Het was mooi om te zien hoe de huidige eigenaar van het voormalige klooster met veel respect en aandacht de zusters benaderde en met hen de ervaringen uit het verleden levend weet te houden. Het klooster wordt nu gebruikt voor bezinning, meditatie en conferenties. Wat vroeger de slaapkamers van de zusters waren, zijn nu gastenkamers geworden. Regelmatig worden er rondleidingen gegeven die druk bezocht worden. De eerstvolgende rondleiding is op zondag 16 maart a.s.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie