Kijk op Cultuur: Het paard als leermeester?

Cultuur

De zomer is voorbij en laat het een troost zijn dat al die mooie zomers op oude schilderijen grotendeels verzonnen zijn. Schilderen in de vrije natuur werd pas populair in de 2de helft van de 19de eeuw, toen de tube als verpakking voor de verf werd uitgevonden. Daarvóór schilderde men altijd in het atelier, naar voorbeelden of schetsen gemaakt bij mooi weer.

Rijke keuze aan creatieve cursussen

door Nicole van der Schaaf

17de eeuwse schilders schilderden ook nooit een mooie, strak blauwe lucht. Waarschijnlijk vond men dat saai en eentonig. Men plaatste de horizon in die tijd graag heel laag, op een derde van het schilderij.

Daarboven kwam dus veel lucht, en wat is er mooier dan een puur Hollandse wolkenlucht waar zo af en toe eens een bui uit valt. Na deze zomer weten we daar alles van en het voordeel hiervan is, dat we alle tijd gehad hebben om een leuke cursus voor de komende winter uit te zoeken.

Vooral in Maarn onderhoudt men een rijk gevarieerd ‘cursusleven’. Je kunt het zo gek niet denken of er bestaat wel een cursus voor. De gemeente Amsterdam meldde dat zij enorm wil gaan korten op de zogenaamde ‘pretcursussen’ en dan moet men bijvoorbeeld denken aan de cursus ‘hoofddoekjes vouwen’ of zoiets als ‘leren bridgen’…….

Als lid van Maarn Maarsbergen Natuurlijk, kortweg MMN, kun je dit najaar en winter deelnemen aan allerlei activiteiten die raakvlakken hebben met de natuur. (zie: www.mmnatuurlijk.nl)

Maarn Wijzer

Maarn Wijzer bracht een omvangrijke brochure uit met maar liefst 15 junior cursussen en 74 activiteiten voor volwassenen. Kiezen is een probleem, maar gelukkig zijn de onderwerpen ingedeeld in diverse rubrieken: Varia, Talen, Muziek en Cultuur en Beeldend Werken.

Onder het kopje Cultuur valt veel te beleven op cultuurhistorisch gebied, maar ook poëzie, een fietstocht, volksdansen of zelfs een kerstviering is mogelijk.

Beeldend werken omvat een rijke keus aan beeldende, expressievakken: tekenen, schilderen, houtsnijden, aquarelleren en boetseren. Echt vrolijk van de catalogus van bezigheden word ik bij het lezen van de rubriek Varia.

Daar kun je echt wijzer van worden en tevens in beweging komen bij een activiteit als Yoga, Tai Chi Tao of Jazzdance. Mij is de cursus ‘Klaar die klus zelf’ op het lijf geschreven: ‘….Cursus voor mensen met twee linkerhanden’. Wat wil ik nog meer….

Maar voor de echte volhouders binnen het rijk der cursussen is er nog een verrassing: ‘In balans dankzij het paard’ of ‘Het paard als leermeester (leiderschap)’. Tsja, hoe moet dit nu? Een paard is een prachtig dier met uitgesproken kwaliteiten binnen de paardensport.

Maar moeten we nu samen met het paard ‘….op zoek gaan naar de balans’ en zet het paard ‘….op een wonderlijke, vriendelijke en oprechte manier jouw gevoelens neer’ zoals de brochure aangeeft?

Ik denk het niet Maarn Wijzer. Advies: wees wijzer!

Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 23 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01