Kijk op Cultuur: Theresiakerk: concertgebouw in Maarn

Cultuur

De aansporing tot het schrijven van een Haiku vorige week leverde heel wat reacties op. Wat een dichttalenten op de Heuvelrug! Zoveel zelfs, dat we besloten een officiële jury de beste te laten kiezen en die krijgt natuurlijk bericht. Even geduld dus en alvast hartelijk dank aan alle enthousiaste deelnemers!

door Nicole van der Schaaf

Deze weken staat alles in het teken van de kerstviering: geadopteerde kerstbomen (nieuwe rage), speciale kerstmode, kranten en bladen vol met ingewikkelde recepten, en gelukkig weinig of geen kerst-kunst! Op dat gebied maakten de kranten melding van het minder goede nieuws dat de regeling voor ‘speciale bijstand’ voor kunstenaars over twee jaar zal worden opgeheven. Nu ken ik nogal wat kunstenaars - bekende namen - die al heel lang gebruik maken van die regeling. Het onzekere lot van kunstenaars wil namelijk dat, indien zij erg talentvol zijn, er met weinig regelmaat een grote opdracht loskomt van een of andere overheid of bedrijf. Dat brengt dan aardig wat geld op uiteraard, maar als dat op is en de volgende opdracht op zich laat wachten, wordt het op een houtje bijten. Onder bepaalde voorwaarden kan/kon de kunstenaar dan gebruikmaken van het sociale vangnet dat bijzondere bijstand heet. Hij/zij mag doorwerken om nieuwe projecten te ontwikkelen, maar heeft in ieder geval een basis inkomen. Die regeling gaat verdwijnen en zal, vooral bij de wat oudere professionele kunstenaars, hard aankomen. Onze nieuwe regering vindt namelijk dat ook de (tijdelijk) werkloze kunstenaar maar ander werk moet aanvaarden, net als ieder ander. Tsja, daar zit wat in natuurlijk, maar toch……

Maarn: goed nieuws

Het goede nieuws kwam deze week uit Maarn. Daar kreeg het kleine Theresiakerkje (aan de Amersfoortseweg) al enige tijd geleden de officiële status van monument en, mede omdat de kerk in het komende jaar 85 jaar bestaat, biedt dit uiteraard aanleiding voor een cultureel feestje. De Theresiakerk heeft in de laatste jaren steeds meer culturele activiteiten ontwikkeld naast de normale liturgische vieringen. Vooral op het gebied van muziekuitvoeringen wordt deze kerk steeds meer een klein maar fijn concertgebouw van de Maarnse Lustwarande.

De historie meldt dat in 1926 vergunning verleend werd voor het stichten van een R.K. kerkgebouw in Maarn. Als eerste in ons land werd de kerk gewijd aan de heilige Theresia. Dat was niet moeilijk aangezien slechts één jaar voor de bouw van de kerk de heiligverklaring van Theresia door de paus bestendigd werd. Alle heiligen hebben een attribuut waaraan ze herkenbaar zijn. Deze Theresia kan men duiden aan de zogenaamde ‘rozenregen’, ‘….Ik wil het rozen (zegeningen) laten regenen op aarde’, luidde haar lijfspreuk. Boven de hoofdingang van de kerk hangt haar beeltenis, mét rozenregen, die vervaardigd is door de bekende Rijsenburgse beeldhouwer Wim Harzing (1898-1978).

Ik kan alvast melden dat de hoogtepunten van de 85-jarige verjaardag gevierd gaan worden volgend jaar september!

Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47