De Belbus is de oplossing

8 april 2010 om 00:00 Nieuws

Wanneer vervoer een probleem is en hulp van familie of vrienden is op een dag niet beschikbaar dan zorgen de vrijwilligers die de Belbus bemannen voor een oplossing. Voor vervoer naar een medische voorziening, naar een activiteit, maar ook naar een winkelcentra, het postkantoor of naar de kapper kan de Belbus besteld worden. ,,In totaal hebben we momenteel veertig vrijwilligers die ervoor zorgen dat deze bus alle werkdagen kan rijden. Als er een rit gereserveerd wordt dan wordt deze door een van onze planners ingeboekt in het rooster, zodat de klant er altijd vanuit kan gaan dat de bus op de bestelde tijd ook daadwerkelijk voor de deur staat. De bus wordt niet alleen bemand door een chauffeur maar er gaat ook altijd een bijrijder mee die helpt bij het in- en uitstappen. De chauffeur en de bijrijder beschouwen het rijden op de Belbus als een vriendendienst. Het meenemen van een rollator is geen enkel probleem, alleen is het niet mogelijk om een rolstoel mee te nemen”, vertelt Annelies Barendrecht, coördinator van de Belbus. Als de bus volgeboekt is dan is er nog een hulpdienst die met eigen vervoer ervoor zorgt dat de klant op zijn of haar bestemming aankomt. Ook zorgt deze hulpdienst voor vervoer naar het UMC in Utrecht of naar het ziekenhuis in Zeist, de chauffeur blijft dan wachten tot de klant weer terug gebracht moet worden. Willem de Heer is een chauffeur van de Belbus: ,,Ik doe dit werk nu al vijf jaar, na mijn pensionering ben ik hier als vrijwilliger gaan werken en ik heb er nog geen minuut spijt van gehad.”

Vrijwilligers zorgen voor vervoer ouderen Doornse mannen al jaren iedere zaterdag sportief DOORN - Het doel van de Belbus is vervoer, maar ook begeleiding voor minder valide ouderen uit Doorn, Driebergen- Rijsenburg, Maarn en Maarsbergen. Het algemene doel is om mensen zo zolang mogelijk zelfstandig te houden en ervoor te zorgen dat zij niet in een isolement geraken.

door Rob Verbraak

Barendrecht vervolgt: ,,Van deze dienst kan iedereen gebruik maken men hoeft geen lidmaatschap te betalen, als iemand mee wil dan dient er minimaal een dag van te voren gereserveerd te worden via telefoonnummer 0343-413200. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 8.30 uur tot 11.30 uur. Omdat we werken met vrijwilligers en er subsidie wordt ontvangen van de gemeente kunnen we de kosten voor het gebruik van de bus laag houden. Voor een enkele reis binnen de eigen woonplaats zijn deze €1,75 en een retour kost €3,50 . Voor een rit naar een andere plaats binnen het werkgebied zijn deze €3,50 voor een enkele reis en €7,00 voor een retour.”

De gebruikers van de bus zijn ook erg tevreden over deze dienst. ,,Je hebt het gevoel dat er naar je omgekeken wordt. Zolang ik nu van deze bus gebruik maak is hij altijd op de afgesproken tijd gekomen, ik heb nooit hoeven wachten. Het is gezellig in de bus en de chauffeurs en bijrijders doen hun best om je te helpen”, is een aantal uitspraken van gebruikers van de bus.

,,Voor de hulpdienst zijn we nog op zoek naar vrijwilligers die beschikken over eigen vervoer en het leuk vinden om op deze manier hun steentje bij te dragen aan de mobiliteit van de inwoners. Informatie via telefoonnummer 0343-421538”, besluit Barendrecht.

advertentie
advertentie