Technische ontdekking bij Kraan Reklame

23 april 2009 om 00:00 Nieuws

Initiatiefnemer van Girlsday is Technika 10 Nederland, een organisatie die kinderen, in het bijzonder meisjes, op jonge leeftijd enthousiast wil maken voor techniek en ict. Dit jaar heeft Technika tien Utrechtse Heuvelrug techniekexcursies georganiseerd. Dit ging in samenwerking met Kraan Reklame in Doorn.

DOORN - In het kader van de landelijke Girlsday heeft Kraan Reklame Doorn de deuren opengezet voor 45 meiden van de 2e klassen van het Revius Lyceum Doorn. In drie groepen bezochten de meiden het bedrijf.

Printer

De meiden kregen een rondleiding en uitleg over de werkzaamheden. Zo was er de grote printer (ook op de foto) als het hart van het bedrijf.

Sjoerd Jongsma: ,,Daar kan op diverse materialen tot ongeveer anderhalve meter breed fullcolor geprint worden. Vlaggen, banners, stickers, alles rolt uit deze printer en wordt waar nodig gesneden. Ook de Girlsday-banner is hier geproduceerd.’’ En die is goed te zien op de foto. In een andere ruimte stond een grote lamineermachine, daar worden de drukwerken voorzien van een uv-bestendige laag.

Bij Kraan Reklame zijn de nodige kleuren folie op voorraad. Joliena Verlaan: ,,De meiden mochten allemaal een kleur uitzoeken om mee te nemen. Terug op school konden ze met een zelfgemaakte passer een mandala maken op hun stuk folie, die daarna met de hand uitgesneden kon worden. Daarna werden kleurtjes onderling uitgewisseld en ontstonden nieuwe kleurrijke composities door deze te plakken op ook door Kraan Reklame ter beschikking gestelde onderplaten. ‘’

Tijdens de projectweek van het Revius Lyceum konden de leerlingen uit diverse workshops kiezen, waaronder deze techniekexcursie. De meiden die zich hiervoor ingeschreven hebben hebben inmiddels ervaren dat werken in de techniek interessant, uitdagend en vooral ook leuk is. In Nederland nemen zo’n 2.300 meisjes tussen de 10 en 15 jaar deel aan ruim 100 techniek- en ict-excursies bij bedrijven en organisaties, waarbij ze kennis maken met technisch werk in de dagelijkse beroepspraktijk.

Overal techniek

De opzet van Girslday is om meiden te laten zien dat ze met een technische opleiding op heel veel plaatsen terecht kunnen. Ze ervaren dat techniek overal is en dat het leuk is om technisch werk te doen. Bovendien ondervinden ze dat techniek door en voor mensen is. Tijdens de Girlsday-excursies krijgen meiden een rondleiding, bedienen ze zelf gereedschap, apparatuur en machines.

advertentie
advertentie