Rijksmuseum op de Heuvelrug

23 oktober 2008 om 00:00 Nieuws

Nu Huis Doorn de status heeft van een echt ‘Rijksmuseum’ kunnen eindelijk alle registers worden opengetrokken om de bijzondere collectie toegankelijk te maken. Het bruist er van activiteiten: er ligt een tentoonstellingsprogramma voor grote en kleine exposities, het bospark wordt gerenoveerd als onderdeel van het huis, er komen klimatologische verbeteringen opdat ook een ‘winterbezoek’ wat aangenamer wordt en het omvangrijke fotoarchief wordt schoongemaakt en gedigitaliseerd.

Nieuwe status Huis Doorn geeft ruimte DOORN - Op 22 oktober was het precies 150 jaar geleden dat de eerste echtgenote van de Duitse keizer Wilhelm II, Auguste Victoria (1858-1921), werd geboren in Dolzig, Niederlausitz. In de laatste jaren van haar leven werd deze voormalige keizerin verbannen naar Nederland. Haar laatste woonhuis is nu een officieel rijksmuseum.

door Nicole van der Schaaf

Dit wordt allemaal mogelijk omdat het huis als rijksmuseum, net als alle andere rijksmusea, nu verzekerd is van een substantiële, jaarlijkse bijdrage van de overheid voor het behoud en beheer van de collectie en de historische locatie. De tijd van sprokkelen om wat geld bijeen te krijgen voor de hoogstnoodzakelijke werkzaamheden is voorbij zodat er tijd en energie vrijkomt om de echte museale taken op te pakken.

Twee kersverse, jonge conservatoren, Wendy Landewé en Cornelis van der Bas, respectievelijk historicus en kunsthistoricus, hebben meer dan voldoende ideeën paraat om in de komende jaren Huis Doorn tot een spannend museum te maken.

Upstairs, downstairs

In het tentoonstellingsprogramma zal niet alleen het huis zelf betrokken worden. Ook het park en het poortgebouw krijgen een museale functie. Het poortgebouw leent zich uitstekend voor kleine, gedetailleerde tentoonstellingen, de ‘downstairs exposities’.

De eersteling in deze reeks was getiteld ‘De paarden van de keizer’. De tentoonstelling liet naast ruiterattributen van de keizer ook schitterende paardenportretten zien.

De volgende tentoonstelling betreft ‘De keizerlijke correspondentie’ en heeft als werktitel ‘De prullenbakken van de keizer’. De keizer bezat namelijk een unieke collectie prullenbakken waarin uiteraard een deel van zijn correspondentie een roemloze laatste rustplaats vond. De prullenbakken worden aangevuld met hetgeen aan de prop papier vooraf ging: schrijfgerei als pennen, schrijfmachines en zegelstempels.

Tentoonstellingen van meer importantie gaan georganiseerd worden in het huis zelf, ‘upstairs’. Onderwerpen genoeg en nu de geldstroom voorlopig gegarandeerd is, ligt er een mooie taak te wachten voor de nieuwe conservatoren.

In de Maarschalkskamer worden op dit moment alle foto’s gerestaureerd uit de enorme collectie foto’s van de keizer en zijn familie. Tevens worden alle gereinigde kiekjes gedigitaliseerd door Hans Meesters van het fotorestauratieatelier Von Waldthausen. Tijdens zijn werkzaamheden kunnen bezoekers op bepaalde momenten een kijkje nemen in de Maarschalkskamer. Voor een bezoek aan de fotorestauratie graag even bellen: 0343 421020.

advertentie
advertentie