Raad beslist over Het Theehuis

3 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Op de plek van het vroegere Theehuis, daar waar de MC Verloopweg een flinke daling naar het bos maakt, is enkele jaren geleden een nieuwe woning gebouwd. De eigenaar diende bij de voormalige gemeente Leersum een bouwplan in voor een bijgebouw met hobbyruimte en twee slaapkamers ter grootte van 70 vierkante meter. Deze oppervlakte was strijdig was met het Bestemmingsplan Buitengebied Leersum. Met de toenmalige gemeente werd afgesproken dat de horecabestemming veranderd zou worden in woonbestemming. Tijdens de bouw roken omwonenden echter onraad. In het bijgebouw (van 80 vierkante meter) waren maar liefst zes slaapkamers, zes badkamers, een linnenkamer en sauna, over twee verdiepingen verdeeld. De angst bestond dat er een bordeel zou komen. Eigenaar R. Hin gaf als verklaring dat de vertrekken bedoeld waren voor eigen gebruik. De gemeente verleende vervolgens een woonvergunning.

Achteraf legaliseren of handhaven LEERSUM - De discussie over de woning aan de MC Verloopweg 76, waar in strijd met de woonbestemming al jaren Bed & Breakfast activiteiten worden ondernomen is nog volop gaande. Het voorstel van het college om de procedure ter legalisering van het bouwwerk over te nemen en af te ronden is door de gemeenteraad in de vergadering van 5 juni verworpen. Verwacht wordt dat de raad in september een standpunt zal innemen over deze kwestie.

door Caro van den Berg

,,Blamage”

Omwonenden namen hier geen genoegen mee en gingen naar de rechter. Deze verklaarde in 2005 de besluiten van het gemeentebestuur nietig. Er moest een nieuwe bouwaanvraag komen. Ondanks het feit dat er geen horecavergunning meer op rust, onderneemt eigenaar Hin van ,,Het Theehuis” nog steeds activiteiten met het aanbieden van logeerruimte voor betalende gasten. Zowel op internet als in de Gouden Gids maakt hij reclame voor zijn Bed & Breakfast. De kwestie ligt nu ter beoordeling aan de huidige gemeenteraad. Of de raad zal overgaan tot het achteraf legaliseren van de activiteiten valt te betwijfelen. De VVD vindt het volstrekt onjuist dat een eigenaar die bij herhaling wetten en regels overtreedt, daar vroeg of laat nog voor wordt beloond. Ze wil dan ook dat er in dit geval een daad van handhaving wordt gesteld, die wat haar betreft resulteert in afbraak. Peter van der Zee van de VVD fractie, die dit zijn ,,hoofdpijndossier” noemt, vindt dat een besluit tot legalisering ,,een blamage zou zijn voor de gemeente met een ongelooflijke precedentwerking”. Fractievoorzitter Wim Zoet van de PvdA is van mening dat deze kwestie wel gemandateerd had mogen worden aan het College. ,,Het College kan juridisch geen andere kant op dan te legaliseren. Spijtig en onontkoombaar, maar dat is het gevolg van alle stappen die eerder genomen zijn”, aldus de fractievoorzitter. De PvdA ziet dan ook geen andere oplossing dan de bouwvergunning te legaliseren. Tegen het gebruik, anders dan woonbestemming, dient naar de mening van deze partij handhavend opgetreden te worden. Verwacht wordt dat over deze kwestie in het najaar een beslissing wordt genomen.

advertentie
advertentie