Expo over vredesmissies

12 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Vele gemeenten in het land organiseren op of rond deze dag bijeenkomsten en de voorbereidingen voor de Utrechtse Heuvelrug zijn gedaan door een werkgroep waarin zitting hebben: Nana Bies namens de gemeente; een jonge en een oude veteraan Gerard van Leeuwen en Cees Hartsuiker; Jef Dorpmans namens De Basis en Gerard Verresen namens het Veteranen Instituut. Nana:,, Over de manifestatie van vorig jaar hebben wij een evaluatie gemaakt die er zeer gunstig uitkwam. Wij hebben rekening gehouden met enige opmerkingen zoals een wat latere aanvangstijd. De dag zal nu om 11.00 uur beginnen”.

Thema: “Praat met een Veteraan” DOORN – Voor de tweede keer in successie organiseert de gemeente Utrechtse Heuvelrug op zaterdag 28 juni de Veteranendag met onder meer de fototentoonstelling met als titel: “Veteranen, ingezet in dienst van de Vrede”. Het is een dag waarop wordt stil gestaan bij de inwoners van deze gemeente die de militaire dienst hebben verlaten en die tijdens die diensttijd hebben gewerkt onder oorlogsomstandigheden of vredesoperaties.

door Bertie Stierhout

Tentoonstelling

De fototentoonstelling in het Cultuurhuis is een initiatief van het Comité Nederlandse Veteranendag. Het doel ervan is het vergroten van de kennis en daardoor meer begrip en waardering voor veteranen krijgen. Ook wil men de jeugd vanaf 10 jaar bereiken door de tentoonstelling aan te bieden aan Nederlandse gemeenten en andere openbare instanties. Enkele thema’s van de expositie zijn: Wat zijn veteranen en hun ervaringen; Nederlands-Indië en het ontstaan van veteranenzorg; inzet voor de Verenigde Naties en de zorg voor veteranen met specifieke problemen. Touch screens geven toegang tot 8 verhalen van veteranen. De tentoonstelling is te zien van 12 juni tot 26 juni a.s. Daarna gaat hij naar Den Haag.

Programma

De Veteranendag wordt geopend om 11.00 uur. De ontvangst van de gasten vindt plaats in het Veteraneninstituut, Willem van Lanschotplein 2 in Doorn. Burgemeester G.F. Naafs zal een toespraak houden waarna de veteranendominee Ds. W. in ’t Hout zal vertellen over de nazorg aan veteranen.

Tussen 12.00 en 13.00 uur zal in het veteraneninstituut een nasimaaltijd worden aangeboden waarna om 13.00 uur wordt vertrokken naar het Cultuurhuis. Vanaf 13.30 tot 15.30 is in het Cultuurhuis een vrije inloop. Daar kan de foto expositie worden bekeken en in het Auditorium zijn films te bekijken over missies en over het Militair Revalidatie Centrum Áardenburg’. Voor de veteranen bestaat de gelegenheid het MRC te bezoeken. In de Cantina staat een groot scherm waarop de uitzending vanuit Den Haag is te zien. Uit Gorkum komen de “Dorstige Veteranen”, een initiatief van de veteranen zelf, die oude legervoertuigen zullen tonen. Ook het Korps Mariniers Doorn verleent hun medewerking aan deze dag en zal voertuigen tentoonstellen op het voorterrein van het Cultuurhuis. Er worden witte anjers uitgedeeld en iedere veteraan krijgt een cadeautje. Tussen 15.30 en 16.30 wordt de dag afgesloten met een drankje en een hapje.

advertentie
advertentie