'Runderzaak' alsnog voor rechter

2 mei 2008 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN – Tegen een 54-jarige agrarisch ondernemer uit Amerongen is de officier van justitie bij het hof in Arnhem in hoger beroep gegaan.

De Ameronger (54) werd in juni vorig jaar vrijgesproken van het feit niet op tijd te hebben gemeld dat zes runderen van zijn boerderij waren overleden. Daarnaast speelde het feit mee dat de man deze runderen niet had laten afvoeren. De reden voor de vrijspraak: de dagvaarding was niet correct geformuleerd. 'De man kreeg officieel ten laste dat hij ''destructiemateriaal in de vorm van zes runderen ontrokken heeft aan de verwerking.’' De economische politierechter vond deze formulering echter niet treffend en liet de man vrijuit gaan.

Met een gewijzigde tenlastelegging – nu had men het over de kadavers van zes runderen – moest de man maandag opnieuw voorkomen. De verdachte gaf voor de rechters toe niet te hebben gemeld dat de runderen waren overleden. Volgens hem kwam hij er door persoonlijke omstandigheden niet aan toe. Zijn vrouw was net overleden en hij moest in zijn eentje voor zijn drie dochters en de boerderij zorgen.

De officier van justitie toonde zich bereid om dit soort persoonlijke omstandigheden en de ‘financiële moeilijkheden’ van de man mee te laten wegen in zijn eis. Hij besloot dezelfde strafmaat te vorderen als de officier van justitie tijdens de zaak in 2007 en legde de man een boete van 900 euro op. ,,Maar ik vraag de rechters om u hiervan 450 euro voorwaardelijk op te leggen,'' stelde de officier van justitie.

Uitspraak is 9 mei.

advertentie
advertentie