Amerongen by night

30 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Zaterdag vond in het kader van de landelijke actie Nacht van de Nacht een wandeling plaats in het Amerongse bos. Doel van deze wandeling was mensen zich ervan bewust te laten worden dat de nacht een speciale waarde heeft: de duisternis is een milieukwaliteit, en minder licht bespaart energie.

door Henk ten Hoeve

Bij het informatiecentrum van het Utrechts Landschap, de tabaksschuur aan de Veenseweg hadden zich ruim 65 mensen verzameld die onder leiding van een aantal deskundige gidsen van het Utrechts Landschap een wandeling in het donker door de Amerongse bossen wilden maken. Na een inleidend woord van de Ameronger Van Wijk, waarin hij nog eens het belang van de duisternis onderstreepte verdwenen de wandelaars in groepjes in het donker van het bos.

Zelfs midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is er sprake van licht vervuiling. De lichtkoepels van omliggende dorpen en steden verlichten niet alleen de hemel maar ook het bos. Er is een gebrek aan echte duisternis. Door al die verlichting wordt de leefomgeving van nachtdieren zoals de uil, de dassen en zelfs de nachtvlinders steeds kleiner.

Ook boven op de Amerongseberg is van alle kanten de invloed van het licht goed te zien. De gloed van de gemeente Veenendaal is overduidelijk te zien.

,,We verlichten steeds meer en dat is jammer. Utrecht staat tweede op de lijst van meest verlichte provincies. De nacht heeft een kwaliteit op zich en die zijn we met z’n allen aan het verkwanselen. Duisternis is belangrijk voor mens en dier. Het ritme van dag en nacht is juist heel belangrijk . Zelfs de felrode lampen van het stuwencomplex van Amerongen zijn over een afstand van tien kilometer goed zichtbaar. Op doordeweekse avonden is het nog veel lichter in het Amerongsebos. De sportverenigingen aan de Burgwal zorgen gezamenlijk voor heel wat licht tijdens de avondtrainingen.''

Ook tijdens deze wandeling blijk maar weer eens dat de menselijke ogen zich goed aanpassen aan het duister. Eerst lijkt het bos een groot donker gat waar je naar binnen loopt, maar na een stuk wandelen is het pad steeds beter te zien, vooral als de maan ook nog door de laaghangende bewolking zijn lichtschijnsel over de boomtoppen laat vallen.

Braziliaans sprookje

Aangekomen bij de eenzame eik luisteren de deelnemers, waaronder ook een flink aantal kinderen, geboeid naar een Braziliaans sprookje over het ontstaan van de nacht. Roeland Schweitzer weet door zijn geheel eigen vertelwijze de aandacht van een ieder te trekken. In dit verhaal blijken de vogels de brengers van de duisternis te zijn. Na de wandeling terug werd maar weer eens duidelijk dat mensen vaak geen idee hebben hoeveel licht een paar feestlampjes, van in dit geval een groep scouts, uitstralen. Wat dat betreft is er nog volop werk aan de winkel voor de Natuur en Milieufederatie die mede organisator is van deze Nacht van de Nacht. De Natuur en Milieufederatie Utrecht wil na de fase van bewustwording gemeentes gaan aanspreken op hun overmatige lichtuitstoot.

advertentie
advertentie