Aanleg fietsroute “Let de Stigter” in hogere versnelling

10 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De provincie Utrecht is opdrachtgever voor deze nieuwe fietsverbinding en werkt voor deze gelegenheid samen met het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Vanaf maandag 15 oktober start de aanleg van een nieuw fietspad dat vanaf de Zutphenseweg/Boslaan in Amerongen richting Leersum gaat. De verbinding loopt over een lengte van circa 2,5 kilometer door het Zuylesteinse Bos. Vervolgens legt de provincie een fietspad bij het Leersumse veld aan. Dit nieuwe fietspad loopt over een afstand van ongeveer 800 meter vanaf de Heulweg tot de Boswachterij. Vanwege de kwetsbare natuuromgeving zijn met de grondeigenaren bijzondere afspraken gemaakt. Het fietspad loopt daarom langs de uitlopers van de heide op het Leersumse veld, waardoor heideplanten niet beschadigd worden.

AMERONGEN - De nieuwe doorgaande fietsverbinding “Let de Stigterpad” over de Utrechtse Heuvelrug komt steeds dichterbij. Nadat deze zomer een fietspad is aangelegd aan de oostzijde van Amerongen verplaatst het werk zich nu naar de westkant, waar vanaf 15 oktober een verbinding wordt gemaakt door bos en heide naar Leersum. Ook bij Rhenen worden de fietsmogelijkheden verbeterd.

Zodra in 2008 een fietstunnel is aangelegd onder de N226 wordt dit fietspad volledig aangesloten op deze doorgang onder de provinciale weg. Het werk aan de nieuwe fietsverbinding tussen Amerongen en Leersum is in december klaar. Het jaar daarop wil de provincie de overige delen van het Let de Stigterpad aanleggen, tussen Leersum en Driebergen.

Fietsen puur natuur

De nieuwe fietspaden tussen Amerongen en Leersum worden puur natuur aangelegd. In plaats van asfalt maakt de provincie Utrecht gebruik van een natuurlijk mengsel dat bestaat uit zeer fijn gebroken steen en dat eruit ziet als zand. Bijzonder is dat als bindmiddel een Amerikaans woestijnplantje gebruikt wordt, genaamd Phyllius. Deze natuurlijke verbinding zorgt ervoor dat het fietspad niet uitspoelt door erosie en is vooral geschikt in een omgeving met veel hoogteverschil, zoals de Utrechtse Heuvelrug. Om dit natuurlijke fietspad zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de omgeving volgt de verbinding met veel bochten de aanwezige open ruimten. Op deze manier worden zo min mogelijk bomen gekapt.

Voor meer informatie over het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug kan men terecht op www.nationaalpark-utrechtseheuvelrug.nl.

advertentie
advertentie