Paul Rosenmöller geeft lezing bij Boekhandel Jacques Baas

2 april 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Paul Rosenmöller houdt op dinsdagavond 16 april om 20.15 uur een lezing naar aanleiding van zijn binnenkort te verschijnen boek 'Van droom naar daad'. In dit boek staan gesprekken met prominente denkers en doeners zoals Wubbo Ockels, Matthijs Bierman en Ivan Wolffers. Rosenmöller vroeg hen hardop te dromen over een eerlijker, spiritueler, artistieker, gezonder en schoner Nederland.

Paul Rosenmöller (1956) is geen onbekende. En zeker niet in Driebergen. Hij studeerde sociologie en kreeg bekendheid in het publieke debat als vakbondsman en fractievoorzitter van GroenLinks. Hij werd door Elsevier en Trouw de oppositieleider tegen Paars genoemd. In 1995 werd hij door parlementaire journalisten verkozen tot politicus van het jaar en in 1998 won hij de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid. In 2003 verliet hij de politiek en richtte zich op de journalistiek. Over zijn jaren in de politiek schreef hij het boek 'Een mooie hondenbaan'. Voor de IKON maakt hij series als 'Paul Rosenmöller en…', 'Spraakmakende zaken' en 'Gesprek op 2'. De laatste jaren presenteert hij daarnaast op donderdag het radioprogramma 'OBA Live', waarop de interviews in zijn nieuwe boek zijn gebaseerd.

'I have a dream' zijn de legendarische woorden uit de speech die Martin Luther King in 1963 gaf in de toen nog langs raciale grenzen gespleten Verenigde Staten. Een droom die erop neerkwam dat raciale verschillen plaats zouden maken voor de waarden en basisprincipes die horen bij een jonge democratie. Wanneer men de Verenigde Staten vervangt door de Arabische wereld van vijftig jaar later, dan sluit het verhaal van Martin Luther King naadloos aan bij de ervaringen van Essa Elhamisi, één van de mensen die Rosenmöller door zijn werk ontmoette.

Essa Elhamisi is een Libisch staatsburger, maar vooral ook een vooraanstaand persoon binnen de Berbergemeenschap in het land van voormalig dictator Khadaffi. De Berbers werden door het dictatoriale regime ernstig beknot in hun vrijheid. Het spreken van de eigen taal, het zingen van eigen liederen, het was allemaal verboden en dus gebeurde het clandestien. Elhamisi had een droom: het opbouwen van een nieuw en democratisch Libië waarin de rechten van minderheden als de Berbers stevig zouden worden verankerd.

Rosenmöller vroeg zich af of de uitdaging om mensen te laten dromen en ideaalbeelden te schetsen niet meer voor ons Nederlanders is weggelegd. Is het waar dat dit soort vergezichten niet opportuun zijn in landen waar de democratie zich heeft gevestigd, zoals in ons deel van Europa? Leidt het gegeven, dat onze bevolking tot de gelukkigste van de wereld behoort en dat we in alle statistieken topposities innemen als het gaat om welvaart en levensstandaard, tot de conclusie dat dromen per definitie bedrog zijn? De oud-politicus zelf denkt van niet. ,,Laten we blijven dromen'', stelt hij in de inleiding van zijn boek. ,,Er valt nog zoveel te verbeteren op talloze gebieden: duurzaamheid en innovatie, emancipatie van vrouwen en minderheden, onderwijs en economie, politiek en strafrecht, een gezond en goed leven, noem maar op.''

Daarom daagde hij een reeks prominente denkers en doeners uit om hardop te dromen en hun langetermijnvisie te etaleren. In gesprekken van een uur, waarvan de beste, meest memorabele zijn samengebracht in dit boek, ging Rosenmöller op zoek naar die dromen en wilde hij weten hoe ze gerealiseerd kunnen worden. Van droom naar daad dus, voorbij de 'wetten en praktische bezwaren' waar Elsschot over dichtte. ,,Want ondanks alle kanttekeningen die je kunt maken'', zo concludeert de Driebergse programmamaker, ,,Blijft het een feit dat grote delen van de dromen van Essa Elhamisi en Martin Luther King wel degelijk zijn gerealiseerd.''

Van de gesprekken die Rosenmöller voerde, zijn de volgende personen opgenomen in zijn boek: Wubbo Ockels, Anne-Mei The, Henk van Houtum, Esther-Mirjam Sent, Maurice de Hond, Manuela Kalsky, Thomas Rau, Stijn Franken, Bercan Günel, Ivan Wolffers, Martin Sitalsing en Matthijs Bierman.

De lezing bij boekhandel Jacques Baas begint om 20.15 uur. De toegang bedraagt 5 euro. Meer informatie via www.boekhandelbaas.nl.

advertentie
advertentie