Zitvolleyballers winnen overtuigend eerste duel

8 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Ook voor de zitvolleyballers van Volleer is de competitie begonnen. Bij Netwerk werden op overtuigende wijze de punten opgehaald (0-4). De vrouwen van Enervo blijven verrassen. Nu werd het sterker geachte Irene in eigen huis geklopt: 0-4. De mannen kwamen niet verder dan 3-1 verlies bij Servia. De Volleervrouwen maakten een uitglijder bij Go'97: 3-1 maar de mannen herstelden zich knap van de vorige week geleden nederlaag door met 0-4 alle punten bij Go'97 mee te nemen.

Enervo

Het was drie sets lang spannend voor de vrouwen van Enervo. Tegenstander Irene speelde vorig jaar nog in de Regiodivisie, maar het onbevangen spelende Enervo trok zich daar weinig van aan. Marije Cortenbach: ,,Het aanvalsgeweld van Irene konden we met veel vechtlust pareren. Toen we Irene verrasten door ook hun hoge tempo te kunnen volgen, slaagden we erin ook aanvallend te scoren. Met veel spanning wonnen we de eerste en tweede set (23-25 en 25-27).'' Irene werd zenuwachtig en in de finale van de derde set, toen Marina Stegmeijer met een lichte enkelblessure uitviel, kreeg Irene twee setpoints. Die werden weggewerkt en Enervo sloeg op 25-26 zelf toe (25-27). Marije Cortenbach: ,,Plotseling wilde Irene vertragen. Dat verraste ons maar toen we weer op snelheid speelden, was de vierde set een formaliteit: 17-25.'' Enervo is nu zelf koploper in de Promotieklas.

Het spel van de mannen van Enervo was drie sets lang net niet goed genoeg om sets te winnen, maar ze kregen in de vierde set loon naar werken. Erik Smit: ,,We haalden niet het niveau van de eerste twee wedstrijden en kwamen steeds op achterstand. Dat begon al in de eerste set toen we een sprongservice van Servia niet onder controle konden krijgen. We kwamen wel weer langszij, maar daarna konden we het niet afmaken met setwinst.'' Na verlies met 25-21; 25-23 en 25-22 keerde het tij. Smit: ,,We wilden per se niet met 4-0 verliezen en de vierde set lukte het om een voorsprong vast te houden (18-15). Maar met het vertoonde spel maakten we geen aanspraak op meer dan 3-1 verlies.''

Volleer

Go'97 was vorig seizoen geen hoogvlieger en dus mocht het voor de vrouwen van Volleer geen lastige opgave zijn om de punten uit Geldermalsen mee te nemen. Coach Luuk Jothmann: ,,Het liep anders dan verwacht. Nadat de eerste set nog met redelijk goed spel werd gewonnen (20-25) zakte de verdediging in de tweede volkomen weg. We konden daardoor geen afwisseling in de aanval meer brengen. Toch kregen we kansen de set te winnen, maar ze werden niet benut.'' Nadat die set met 31-29 naar Go'97 ging, zakte Volleer volkomen weg. De service, altijd een wapen om op terug te kunnen vallen, viel ook nog eens weg en de wedstrijd ging via 25-18 en 25-17 met 3-1 verloren. Jothmann: ,,Laat het een waarschuwing zijn, dat het team zelf voor de oplossingen moet zorgen. Tegen UVV/Sphynx kan Volleer zich zaterdag revancheren.''

De mannen van Volleer speelden eveneens tegen Go'97. Met gedegen volleybal werd de kater van vorige week weggewerkt. Jerrik Figge: ,,Go'97 was de ideale tegenstander voor ons voor dit herstel. We zijn niet in moeilijkheden geweest en konden zelfs leuke aanvalsvariaties uitvoeren.'' Omdat Volleer met maar zeven spelers kon aantreden, was stabiliteit belangrijk. Die werd vier sets lang gebracht en alleen in de derde set was het even rommelig. ,,Maar verder liepen we eigenlijk fluitend over deze tegenstander heen,'' vatte Jerrik Figge de wedstrijd kort samen. De setstanden zeggen voldoende: 18-25; 14-25; 21-25; 20-25.

Zitvolleybal

Netwerk kon het de zitvolleyballers van Volleer nooit moeilijk maken. Volleer liet het dit keer zelfs niet komen tot een toevallige setwinst, want Netwerk kwam vier sets lang zelfs niet in de buurt van een verrassing. Karin Harmsen: ,,We hebben een paar spelers die met lichte blessures kampen en Edmir Popara was zelfs niet aanwezig, maar toch konden we vrijuit spelen. Alleen in de eerste set kwamen we met 4-0 achter en toen dat eenmaal was weggewerkt hebben we geen problemen meer gekend.'' Na 16-25 in de eerste set volgde een vrijwel foutloze tweede (13-25), waarna Volleer in verschillende opstellingen iedereen kon laten spelen zonder dat de zege in gevaar kwam: tweemaal 17-25.