Samenwerking rond maatschappelijke stages

4 juni 2012 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het convenant maatschappelijke stage regio zuidoost Utrecht is afgelopen donderdag ondertekend. Deelnemende partijen uit de gemeenten De Bilt , Zeist, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede spraken met elkaar af om nog beter te gaan samenwerken rond maatschappelijke stages.

De ondertekening vond plaats op Scholengemeenschap Maarsbergen. Eén voor één zetten directeuren van scholen en welzijnsinstellingen en wethouders van de vier gemeenten hun handtekening op een groot bord. In het afgesloten convenant hebben de verschillende deelnemers duidelijke afspraken gemaakt over het belang en de uitvoering van de maatschappelijke stage in de regio. Afspraken over de inzet en begeleiding van de leerlingen, de verwachtingen van de stagebieders en de stagemakelaars, maar ook over de verplichtingen van scholen en gemeenten.

Wethouder Van Oostrum van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, de heer Sjaak Blenk van de welzijnsinstelling Welnúh en de vertegenwoordigers van de drie middelbare scholen Schoonoord Doorn, Revius Doorn en Scholengemeenschap Maarsbergen tekenden namens de Utrechtse Heuvelrug het convenant.

De 13 scholen hebben ruim 11.000 leerlingen, de vier gemeenten ruim 174.000 inwoners waar duizenden vrijwilligers actief zijn bij honderden maatschappelijke organisaties. Al die scholen hebben met overtuiging de maatschappelijke stage in hun programma staan en vinden dat een waardevolle toevoeging aan hun onderwijs. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug is het Revius Lyceum uit Doorn zeven jaar geleden begonnen met de eerste opzet voor de maatschappelijke stages in samenwerking met Welnúh. De consulent van het Steunpunt Vrijwilligers van Welnúh heeft samen met het Revius eerst de bestaande contacten met maatschappelijke organisaties benaderd voor een proefproject. Twee klassen, in totaal 55 leerlingen, gingen 15 uur aan de slag als vrijwilliger.

In de afgelopen jaren is de maatschappelijke stage een fenomeen geworden in de Utrechtse heuvelrug. Nu lopen per jaar zeshonderd leerlingen van het Revius, het Schoonoord en Scholengemeenschap Maarsbergen stage bij bijna tweehonderd maatschappelijke organisaties.

advertentie
advertentie