Op zoek naar inspiratie in de ouderenzorg

20 december 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het wordt tijd voor een ander imago voor ouderen. Onze senioren zijn niet allemaal ziek, zwak of misselijk. Vooral mensen die net met pensioen gaan, verkeren vaak in blakende gezondheid en kunnen nog jaren vooruit. Die optimistische uitspraak viel vorige week te beluisteren op een symposium over ontwikkelingen in de ouderenzorg

door Michiel Schaaij

De bijeenkomst in het Doornse cultuurhuis werd georganiseerd door het Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen (NUZO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Een steeds groter deel van de zorg wordt op het bordje van de plaatselijke overheid geschoven. Vooral de snelheid waarmee dat gebeurt, baart de Biltse wethouder Herman Mittendorff zorgen. ,,We hebben tijd nodig om het allemaal in de vingers te krijgen en om de juiste keuzes te maken'', zo verklaarde hij tijdens de paneldiscussie. Mittendorff ziet ouderen niet als een doelgroep op zich, want 'de oudere' bestaat helemaal niet. Senioren uit de Utrechtse Heuvelrug vormen een hele andere doelgroep dan die uit de stad Utrecht. Mittendorff pleitte voor een thematische benadering rond vraagstukken als eenzaamheid en maatschappelijke participatie.

Adopteer een oudere

,,We moeten niet iedereen die een probleempje heeft wegstoppen in aparte hokjes. Dan blijft er weinig over, want iedereen heeft wel iets'', zei het Zeister gemeenteraadslid Joke Bottema (VVD). Het ouderenbeleid zou vooral gericht moeten zijn op de groep kwetsbare 75- tot 100-jarigen, zo viel op het symposium te beluisteren. Heuvelrugwethouder Elisabeth van Oostrum (D66) ziet wel iets in Foster Parents Plan voor ouderen. Een inwoner met ouders die ver weg wonen, zou zorgtaken kunnen ruilen met iemand wiens ouders in de Utrechtse Heuvelrug wonen. Bovendien is er een rol weggelegd voor de commercie, vindt Van Oostrum. ,,We zijn nog niet gewend om zorg te vermarkten'', aldus de wethouder, die commerciële aanvullingen op het zorg- en diensten aanbod toejuicht.

Gezondheidscentrum

Als dagvoorzitter zocht burgemeester Koos Janssen van Zeist inspiratie uit de praktijk. Hij vindt dat zorg niet over de mensen heen moet worden verleend, maar in samenspraak. Als afsluiting van het symposium beloonde het NUZO vijf projecten uit de provincie met prijs. Tot die 'best practices' behoort ook het Maarnse gezondheidscentrum, dat 65-plussers die uit het ziekenhuis komen actief benadert. Met iedere ontslagen patiënt wordt dezelfde dag contact opgenomen, om de overgang van tweede- naar de eerstelijnsgezondheidszorg goed te laten verlopen. Met de NUZO-prijs mag die aanpak nu verder worden uitgewerkt, zodat ook andere gemeenten in de provincie ermee aan de slag kunnen.

advertentie
advertentie