Bewoners Oosterlaan bij Raad van State

6 januari 2011 om 00:00 Voorpagina

Meerdere bewoners van de Oosterlaan (die grenst aan dit terrein) hebben hier tegen bezwaar gemaakt met als belangrijkste argument dat een stuk bos met cultuur-historische waarde wordt aangetast, dat hun privacy in het gedrang komt en dat de geplande woningbouw onnodig is voor de behoefte van Driebergen-Rijsenburg. De advocate van de Oosterlaan-bewoners uitte dinsdag zware kritiek op de gevolgde procedure.

DRIEBERGEN - Dinsdag boog de Raad van State zich over de procedure die de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft gevolgd bij het vaststellen van het bestemmingsplan ‘Manger Cats’. Dit plan maakt het onder meer mogelijk om op het ‘Manger Cats-terrein’ aan de Arnhemsebovenweg vijftien woningen en vier appartementen te bouwen en ondergrondse schietbanen aan te leggen voor de daar gevestigde schietvereniging.

door Jan de Beer

De omwonenden hadden al eerder bij de gemeente een groot aantal zienswijzen ingediend, die echter niet tot wijzigingen van de plannen hebben geleid. De advocate van de Oosterlaan-bewoners presenteerde dinsdag een waslijst met 28 punten die betrekking hebben op fouten die volgens haar in de procedure zijn gemaakt. Met name bij het ter inzage leggen van bepaalde belangrijke stukken is het volgens haar flink mis gegaan.

Ze meldde dat het rapport over het grondonderzoek van 2001 en het grondonderzoek van 2008 niet bij het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage hebben gelegen. Verder ontbreekt er volgens haar een gedegen plan met financiële onderbouwing voor het verwijderen van de bodemverontreiniging. Het gaat hierbij om loodverontreiniging onder de schietbaan en zinkverontreiniging tot in het grondwater onder de tennisbaan.

De advocate wees er ook op dat de ontheffing van de flora- en faunawet ten onrechte is verleend omdat er geen gedegen onderzoek is verricht en dat er voor de te bouwen ondergrondse schietbaan nog geen milieu- of omgevingsvergunning is verleend. Volgens de Oosterlaan-advocate is in het bestemmingsplan niet vermeld dat er een aarden wal van vijf meter breed met bomen en groen aan de kant van de Oosterlaan dient te zijn, en ze wees er verder op dat de onderlinge afstand tussen de huizen die gebouwd gaan worden niet duidelijk is aangegeven. Bovendien kan volgens haar de financiële noodzaak om zoveel woningen dicht bij elkaar te bouwen niet worden nagegaan, omdat het plan voor de financiële uitvoerbaarheid niet ter inzage heeft gelegen.

Deze lange lijst van ‘procedurele fouten’ werd door de advocate die namens de gemeente Utrechtse Heuvelrug optrad, zoveel mogelijk punt voor punt van een weerwoord voorzien. Echter op de vraag van de rechter om met documenten aan te tonen dat de stukken betreffende het grondonderzoek op het juiste moment ter inzage hebben gelegen, bleek dat deze documenten niet voorhanden waren. De gemeentelijke advocate erkende dat de gemeenteraad nog het een en ander te doen heeft betreffende deze zaak, en meldde aan de rechter dat hiervoor nog zeker twee maanden nodig zijn.

De uitspraak van de Raad van State is over zes weken, de zaak kan echter worden aangehouden om de gemeente de tijd te geven om de ontbrekende zaken in orde te brengen.

advertentie
advertentie