Peter van de Groep en zijn vrouw Elles zijn trots op hun mooie visproducten.
Peter van de Groep en zijn vrouw Elles zijn trots op hun mooie visproducten. Babs Bouwman

Vers gerookte paling van Peter

14 juni 2018 om 07:22 Advertorial_1

Paling roken is een vak apart en niet veel vishandelaren doen het. Voor Peter's Vis is het een jaarlijks terugkerend evenement. Want ieder jaar, in het vaderdag weekend, laadt hij de rookkast in zijn viskar en verkoopt hij vers gerookte paling op het kerkplein in Leersum. En natuurlijk ook andere heerlijke vis en visgerechten.

Babs Bouwman

Peter van de Groep is een echte Spakenburger en op zijn 21ste kwam hij in de vishandel terecht. Hij begon met werken bij de groothandel en hij reed hij naar Urk en IJmuiden om vis op de veiling te halen. Ook 's nachts moesten de winkels bevoorraad worden. Het was stevig aanpakken maar wel mooi werk. Het vrije leven bracht hem overal en iedereen had een ander verhaal. Op een gegeven moment vroegen de vishandelaren of hij mee wilde naar de markt. Vis verkopen vanuit de kraam beviel Peter ook goed. Maar toch begon het bij hem te kriebelen en 15 jaar geleden waagde hij de stap om voor zichzelf te beginnen. Hij kocht zijn eerste wagen en zo ontstond Peter's Vishandel. Hij schreef gemeenten aan en reed door heel Nederland om te kijken naar goede 'sta-plekken'. Zo kwam hij ook in Leersum terecht, want daar stond nog geen visboer. Het pakte goed uit. Inmiddels heeft hij al zijn derde wagen en staat hij naast Leersum, ook in Maarn, Amerongen, Elst en Soest.

GEVOEL Op zaterdag 16 juni kun je de hele dag terecht voor gerookte paling. ,,Het hout is het belangrijkste bij het roken. Eiken en beuken zorgen voor de lekkere pure smaak", vindt Peter. Natuurlijk moet je voor paling roken wel feeling hebben. De vishandelaar heeft net een nieuwe rookkast laten maken. Met ook een thermostaat. Maar eigenlijk heeft hij die niet nodig. Want Peter doet alles op gevoel. Als hij aan de deuren voelt, weet hij precies wanneer de paling goed is. ,,De zaterdag voor vaderdag loopt de paling als een straaljager de kar uit", vertelt Peter. ,,Sokken hebben vaders al genoeg. Dus een paling is altijd leuk om te geven", grapt hij. Volgende week komt de nieuwe haring er ook weer aan. Een lekker harinkje happen bij de haringbar van Peter's Vis is een genot. Vers schoongemaakt en op de juiste temperatuur. En na afloop kun je je handen wassen bij de bar. Handig toch?

KWALITEITSVIS Peter van de Groep gaat iedere dag vroeg uit de veren voor de beste vis. Altijd Hollandse kwaliteitsvis, die hij zelf uitzoekt bij de verschillende groothandels. Naast allerlei soorten vis is er in de gekoelde vakken veel keuze uit kant-en-klare ovenschotels voor één of meer personen. Lekker makkelijk warm te maken.

Verder zijn er vispotjes, spiesjes voor op de barbecue, tubes, salades en sauzen. Vergeet vooral niet een keer de overheerlijke kibbeling te proeven. Lekker gekruid, net even anders dan anders. Eventueel met lekkere frietjes erbij.

Alles aan zijn vak is prachtig vindt Vishandelaar Peter en hij is nog steeds blij dat hij de viswereld is ingegaan. Hij geniet van de verhalen van zijn klanten en het vrije leven. Lekker langs de straat staan bevalt hem wel. En zo hoopt hij nog lang door te gaan.

a        Meer informatie: www.petersvis.nl        

advertentie
advertentie