Afbeelding
Pixabay

Sportkoepel zet ‘grote vraagtekens’ bij beperkende maatregelen

Corona

HEUVELRUG (ANP) Sportkoepel NOC*NSF zet ,,grote vraagtekens” bij coronamaatregelen die zorgen voor beperkingen op de toegang tot sportclubs. Het demissionaire kabinet gaat dinsdagavond op een persconferentie aangescherpte maatregelen presenteren, om het snel stijgende aantal coronapatiënten terug te dringen. Zo krijgen sportclubs waarschijnlijk de opdracht om op hun complex de verplichte controle op het coronatoegangsbewijs beter te gaan naleven.

,,We hebben grote vraagtekens bij de uitvoerbaarheid, de handhaafbaarheid en ook het nut van mogelijke maatregelen die de toegang tot sporten gaan beperken”, zegt een woordvoerder van NOC*NSF. ,,Voor ongeveer 10 miljoen mensen geldt dat ze wekelijks sporten, waarvan bijna de helft op een sportclub. Daarmee houden zij hun weerstand en gezondheid op peil. Actief sporten geeft geen of een zeer beperkt risico op verspreiding van het virus en zou aangemoedigd in plaats van beperkt moeten worden.”

KANTINE Sinds een paar weken is een coronatoegangsbewijs nodig om iets te kunnen consumeren in een sportkantine. Wie alleen de kantine in gaat om eten of drinken te bestellen, hoeft niet te kunnen aantonen gevaccineerd te zijn, het coronavirus te hebben doorgemaakt of recent negatief getest te hebben. Uit recent onderzoek kwam naar voren dat in slechts 36 procent van de sportkantines volgens de regels wordt gehandhaafd.

GEMEENTES Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zei maandag na het Veiligheidsberaad dat sportclubs wellicht hulp moeten krijgen van gemeentes bij de controle aan de deur. ,,Dat hoeft geen boa te zijn, maar kan ook assistentie zijn in de vorm van een gastheer- of dame aan de deur”, aldus Bruls, de voorzitter van het beraad.

,,De sport werkt graag en constructief mee aan het verbeteren van de gezondheid in Nederland en heeft de afgelopen anderhalf jaar alle maatregelen met grote inzet uitgevoerd”, aldus NOC*NSF in een reactie. ,,Extra hulp bij het handhaven van de huidige maatregelen stellen we natuurlijk op prijs. Maar of het mogelijk is om de sport te vragen elkaar doorlopend op een QR-code te controleren, ook als je alleen maar komt sporten of je je kinderen naar de sport brengt, betwijfelen wij zeer. Die controle heeft ook geen zin, want sporten zelf is gezond en veilig. Anders dan in andere sectoren waar je een kaartje moet hebben om binnen te komen, is er bij een sportclub in het geheel geen ‘deurbeleid’. Ook kunnen wij ons niet goed voorstellen dat juist wij als sportsector gevraagd worden niet-gevaccineerden uit te sluiten van sportdeelname.”

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 5 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 8 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 14 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn 29 jun, 16:49
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33