Mariska en Kees van der Woerd zijn trots op 25 jaar Bakkerij Van der Woerd.
Mariska en Kees van der Woerd zijn trots op 25 jaar Bakkerij Van der Woerd. Babs Bouwman

Bakker Van der Woerd viert jubileum: Kwart eeuw brood met smaak

29 april 2021 om 10:49 Zakelijk

DOORN Al vanaf zijn eerste bakkersbaan had Kees van der Woerd een wens om ooit voor zichzelf te beginnen. Zijn ouders hadden een kleine bakkerij in Eck en Wiel, het plaatsje aan de andere kant van de Rijn bij Amerongen. Hij werkte een aantal jaren in een bakkerij in Zeist en Lienden. In 1991 leerde hij Mariska kennen, die bij Bakkerij de Heus op de Kampweg ging werken om te kijken of het iets voor haar was. Toen De Heus een opvolger zocht voor zijn winkel, hoefde het echtpaar niet lang na te denken. ,,We hebben het geluk dat veel dingen op ons pad komen”, aldus Mariska van der Woerd.

door Babs Bouwman

Na een kleine verbouwing opende echtpaar Van der Woerd op 22 april 1996 hun Bakkerij: die toen nog De Heus heette. De jaren daarna onderging de winkel meerdere metamorfoses en groeide het assortiment van eenvoudig wit en bruin naar een breed aanbod van desem- en granenbroden, de heerlijkste taarten, oliebollen en speculaas volgens het authentieke recept van opa De Heus.

Ondanks dat het bakkersechtpaar heel trots is op 25 jaar, voelt het jubileum heel dubbel. ,,We vinden het jammer dat we niks kunnen vieren”, zegt Mariska. Zij zijn alle klanten dankbaar voor hun trouwe aankopen. ,,Omdat ze zo vaak in winkel komen, leer je ze ook kennen”, dat vindt Mariska van der Woerd zo leuk aan haar werk. Het omgaan met de mensen, een praatje aan de toonbank over vrolijke maar ook verdrietige dingen. Of een stralende glimlach van kleintjes die een broodje toegestopt krijgen.

HYPE Iedere nacht tussen half 1 en half 3 start het leven in de bakkerij op. Wat er allemaal gebakken wordt tijdens die nachtelijke uren? ,,Desembroden zijn nu de hype”, vertelt Van der Woerd. ,,We hebben er zelfs een ander pand erbij gekocht om meer productie te draaien.” Sowieso proberen de bakkers steeds te vernieuwen en mee te gaan met de tijd. Er zijn meer soorten brood dan vroeger: naast desem zijn er heel veel soorten meergranen. Buiten dat is de nieuwste trend om het brood zo natuurlijk mogelijk te houden qua grondstoffen. ,,Mensen willen weten wat er in het brood zit, dus wij voegen zo min mogelijk toe”, aldus de bakker.

IJS Een grote verbouwing in 2002 was aanleiding om de naam te veranderen in Bakkerij Van der Woerd. De winkel van Kees zijn ouders in Eck en Wiel kwam er in 2003 bij, waar zijn zus nu aan het roer staat.

Nog steeds is Van der Woerd vaste toeleverancier van alle producten. De laatste aanwinst dateert van 2016: een vestiging in Maarn. Daar maakt binnenkort de koffiecorner plaats voor een nieuwe vitrine met zestien soorten zelfgemaakt ijs. Toen het echtpaar Van der Woerd in 1996 startte, hadden ze nooit durven vermoeden dat hun bedrijf zo’n groei zou doormaken.

Naast het dagelijks verse brood heeft Van der Woerd veel meer hardlopers. Zo is de skitaart volgens het recept van Van Oort heel populair. Maar rijden mensen ook om voor de aardbeien kano’s, paas- en kerststollen en de oliebollen. Grote hoogtepunten waren de verschillende prijzen die Van de Woerd won, zoals onder andere ‘Echte Bakker van de regio’. Onbetwist het grootste hoogtepunt was de geboorte van hun twee zoons Leon en Jos, die ook hun passie voor het bakkersvak ontdekt hebben. Of zij hun vader gaan opvolgen? Het moet geen verplichting zijn, vinden hun ouders. Buiten dat zijn Kees en Mariska van der Woerd voorlopig nog niet uitgekeken op hun bedrijf. En hopen ze later dit jaar op een klein jubileumfeestje met hun klanten.

Deze advertorial wordt u aangeboden door Bakkerij Van der Woerd. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant? Neem dan contact op met Erik van Dijk (06-21261005, e.v.dijk@bdu.nl).

Het jonge echtpaar Van der Woerd na verbouwing in 2002.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie