Het aandeel sociale huurwoningen zal de komende jaren in het hele land niet stijgen, zoals het kabinet zegt te willen, maar dalen.
Het aandeel sociale huurwoningen zal de komende jaren in het hele land niet stijgen, zoals het kabinet zegt te willen, maar dalen. Getty Images/iStockphoto

Aantal sociale huurwoningen blijft dalen, ondanks kabinetsplannen

20 maart 2023 om 07:55 Wonen

HEUVELRUG (ANP) Het aandeel sociale huurwoningen zal de komende jaren in het hele land niet stijgen, zoals het kabinet zegt te willen, maar dalen. Die neergaande trend doet zich al tien jaar voor en de plannen van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) veranderen daar niets aan.

In 2012 viel nog 30 procent van alle Nederlandse woningen in de categorie sociale huur, tien jaar later was dat 27 procent. De Jonge wil het tij keren. ,,Ik wil dat het landelijk percentage sociale huur groeit”, vatte hij vorig jaar in Trouw zijn streven samen. Dat leek een trendbreuk, want lange tijd was het kabinetsbeleid juist gericht op minder sociale huur. Maar die omslag blijft uit. Eind 2030 zal dat percentage landelijk uitkomen op 25,7. Ook van De Jonges streefcijfers per gemeente komt niet veel terecht.

Dat is de uitkomst van berekeningen van emeritus hoogleraar woningmarkt Johan Conijn die maandag gepubliceerd worden op economensite Me Judice. De Jonge mikt op nieuwbouw van 250.000 sociale huurwoningen (met een huur tot 808 euro, bestemd voor mensen met een jaarinkomen tot 40.000 euro, maar met lange wachtlijsten) tot en met 2030. Conijn ging na wat er in de praktijk van dat aantal overblijft. Niet zo veel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie