Lian van Meulenbroek in haar winkel Koselig, die vanaf morgen geopend is.
Lian van Meulenbroek in haar winkel Koselig, die vanaf morgen geopend is. Rinus van Denderen

Woonwinkel met duurzaam karakter: Koselig Wonen opent vrijdag op Traaij in Driebergen

14 maart 2024 om 16:50 Wonen

DRIEBERGEN Met de opening van Koselig Wonen is de Traaij in Driebergen een prachtige woonwinkel rijker. Voor kleine meubels en accessoires met een duurzaam karakter van Scandinavische en Nederlandse merken kunt u vanaf vrijdag 15 maart terecht aan de Traaij 93.

door Stan Bos

De handen van Lian van Meulenbroek, kersvers eigenaar van Koselig Wonen, zitten een paar dagen voor de grote opening nog onder de verf. Al een kwart eeuw is ze in hart en nieren zelfstandig ondernemer in de grafische wereld. Als ontwerpster is ze altijd op zoek naar vernieuwing en andere dingen. De wens om ooit eens een eigen winkel te beginnen, marcheerde al een tijdje door het achterhoofd van de Brabantse die twintig jaar in Zeist woonde en vorig jaar naar Driebergen verhuisde. Ze raakte op slag verliefd op haar nieuwe woonplaats.

ONDER DE INDRUK

Haar nieuwe habitat kende ze zijdelings. Lian kwam er soms voor de outdoor sport, maar als ze ging winkelen, koos ze steevast voor Utrecht. De Traaij kende ze hooguit van naam, maar ze raakte onder de indruk van het ondernemerschap in de winkelstraat. Het idee om een eigen winkel te beginnen, speelde weer op. Het eerste pand waar ze op reageerde, ging aan haar neus voorbij, maar bij de tweede kans sloeg Lian direct toe. Op loopafstand van de Huiskamer van Driebergen opent ze vrijdag haar nieuwe winkel.

NIEUW HOOFDSTUK

Voor Lian is dat het begin van een nieuw hoofdstuk na een turbulente periode. Na een scheiding, een overleden partner en twee wereldwijde crises had ze zoiets van: als je dat overleeft, heb je niets te verliezen. ,,Ik vroeg me af wat nou eigenlijk belangrijk is in het leven. Waar ligt mijn hart? Wat is mijn droom? Toen ik dit pandje zag, had ik zoiets van: dit moet het zijn. Hier wil ik mijn woonwinkel beginnen. Ik ben creatief, grafisch ontwerper en kleuradviseur. Al die dingen komen nu van pas.”

KNUS

Koselig Wonen, zo heet haar woonwinkel. Koselig is Noors voor knus. Lian moest ook best even nadenken over een goede naam. De overvloed aan winkels maakte die klus er niet veel makkelijker op. In een magazine over Scandinavië kwam ze de term voor het eerst tegen. Voordeel: er zijn niet veel bedrijven die Koselig heten. 

,,De naam zegt ook wel iets om je huis prettiger en aangenamer te maken, zodat je nóg liever thuis bent”, zegt Lian. ,,Na corona zijn meer mensen thuis blijven werken. Bovendien hebben we hier twee derde van het jaar Nederlands weer. Wij leven meer binnenshuis dan Italianen.”

Toen ik dit pandje zag, had ik zoiets van: dit moet het zijn

SCANDINAVISCH DESIGN

Lian is groot liefhebber van Scandinavisch design, al zitten er ook Nederlandse merken in haar assortiment. ,,Ik vind het mooi hoe ze in Scandinavië omgaan met de materie. Ze benaderen de ontwerpen conceptmatig. Het gaat er niet alleen om dat het mooi is, maar dat het ook geschikt is voor menselijk gebruik en een leven lang meegaat. Dat spreekt me aan. Het heeft een frisse, minimalistische stijl. Dat past tegenwoordig heel erg in de voorkeur bij mensen qua interieur.”

RESPECT

Met het Zweedse merk Aveva kan Lian goed werken. ,,Het is heel sympathiek”, legt ze uit. ,,Bij Aveva maken ze producten met respect voor mens, dier en natuur. Dat doen ze met materialen zoals wol, duurzaam geproduceerd en met de hand gemaakt. Ze kijken bijvoorbeeld ook goed naar de bedrijven waarmee ze zaken doen. Dus dat schapen van boerderijen komen waar ze op een diervriendelijke manier worden behandeld. Ze maken vaak kleinere producten zoals plantenpotten, onderzetters, knuffels en bloemetjes van wol. Er zitten veel cadeauartikelen tussen.”

Lian werkt ook samen met FIK kaarsen, een bedrijf dat is opgericht door twee jongens. Ten tijde van corona waren ze interieurontwerpers in de theaterwereld, waardoor ze minder werk hadden en thuis kwamen te zitten. ,,Ze zijn kaarsen gaan maken van natuurlijke materialen. Die maken ze met de hand, in Apeldoorn. Als je die kaarsen aansteekt, belemmert dat minder de gezondheid dan bij gewone kaarsen, omdat er minder fijnstof vrijkomt”, legt Lian uit. ,,Die kaarsen zien er mooi uit, het zijn echte designobjecten.”

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Lian van Meulenbroek legt de laatste hand aan de inrichting van de winkel. - Rinus van Denderen

UNIEK

De grootste leverancier van Koselig Wonen is Ferm Living. Dit Deense merk bestaat al een tijdje en richt zich op meubels en accessoires zoals fauteuils, kasten, salontafels, kussens, vazen en serviesgoed. ,,Ze hebben een unieke stijl. Aan de ene kant is het heel Scandinavisch, aan de andere kant passen ze invloeden uit de hele wereld toe in hun ontwerpen zoals materialen, lijnvoering en stofkeuze. Ferm Living maakt dat ook heel duurzaam, tijdloos en met veel gevoel voor stijl. En last but not least verkoop ik ook tuinmeubels zoals stoelen, tafels en banken.”

OPENING

Vrijdag 15 maart is de opening van Koselig Wonen aan de Traaij 93 in Driebergen. Iedere bezoeker krijgt een presentje. Koselig Wonen is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 09.30 uur tot 17.30 uur. Voor meer informatie, zie www.koselig-wonen.nl.

Dit artikel wordt u aangeboden door Koselig Wonen.

advertentie
advertentie