Josien en Roel tonen een gedeelte van het kunstwerk
Josien en Roel tonen een gedeelte van het kunstwerk John Beringen

Kunst bij 'Feest van de geest'

17 maart 2020 om 06:46 Religie

DRIEBERGEN 'Feest van de Geest' is een ontmoeting tussen beeldende kunst, de kerken en het feest Pinksteren. In het kader hiervan zal men van Hemelvaartsdag tot en met tweede pinksterdag in verschillende kerken in de Gemeente Heuvelrug werken van lokale kunstenaars kunnen aantreffen. Een gesprek met Roel Berg, wiens werk in deze periode in de Parklaankerk te zien zal zijn en Josien Verkerk lid van de programmacommissie van de Parklaankerk.

Berg laat weten dat het thema van dit jaar 'In vuur en vlam' is en wijst op een gedeelte van zijn werkstuk: ,,Aan het maken van een kunstwerk gaat het nodige denkwerk vooraf. Met kunst moet je iets uitbeelden en het moet ook illustratief zijn. En in het kader van het thema 'In vuur en vlam' is het dit dus geworden. Het is één van de doeken waarop symbolen van vuur zijn te zien."

SYMBOOL Hij licht samen met Verkerk het doek even op. ,,Deze afbeelding zal wellicht bekend zijn", licht hij toe. ,,Dit is een symbool of aanduiding voor brandbare stoffen en hun categorie. In eerste instantie zal men dit associëren met gevaar en risico, maar hiermee verwijs ik naar de positieve variant van vuur want die bestaat óók. Met deze afbeelding leg ik een verband naar het thema en het feest Pinksteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan enthousiasme en geestdrift."

ONTMOETEN Verkerk vult aan: ,,Neem binnen deze context de situatie waarin een vonk tussen mensen overspringt. Het vuur dat dan op gang komt, het vuur van de geest. En dat is ook de achterliggende gedachte van 'Feest van de Geest.' Tijdens deze gelegenheid kunnen mensen elkaar ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan en meningen uitwisselen. Het brengt mensen tot elkaar en de ervaring leert dat zo heel leuke contacten kunnen ontstaan en kunstenaars kunnen daar een bijdrage aan leveren."

'Feest van de Geest' wordt ten tijde van Pinksteren georganiseerd omdat de betekenis hiervan minder bekend is. ,,Iedereen weet waar Pasen en Kerst voor staan, maar menigeen moet bij Pinksteren toch even nadenken. Op de één of andere manier lijkt dat wat minder te leven."

BEWEGEN Berg knikt bevestigend. ,,Als je goed kijkt op dit doek dan zie je dat de symbolen steeds een slag draaien. Daarmee wordt actie en beweging weergegeven. Dat voegt iets essentieels toe." De manier waarop deze kunst in de Parklaankerk te zien zal zijn, is zeer functioneel. Berg: ,,Ze komen midden in de kerk aan de dwarsbalk van het spant te hangen. Door middel van de ventilator in de kap zullen ze bewegen, wat de strekking van mijn werk extra accentueert."

Berg geeft ook cursussen hout bewerken, abstract beeld boetseren en 'doe het zelf voor dummies.' De laatste voor mensen die tot nu toe, niet of nauwelijks, met eenvoudige klusjes te maken hebben gehad. ,,Nieuwe cursisten zijn trouwens altijd welkom", besluit hij.

Meer informatie is te vinden via mail@roelbergkunst.nl en www.roelbergkunst.nl Kijk voor activiteiten van de Parklaankerk op www.parklaankerk.nl

advertentie
advertentie