Afbeelding
Politie Utrechtse Heuvelrug

Celstraf voor achtervolgde mannen die plofkraak wilden plegen

Rechtbank

HEUVELRUG Twee mannen van 22 en 23 jaar zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot maandenlange gevangenisstraffen. Het duo was in mei vorig jaar van plan een plofkraak te plegen in Duitsland. De politie wilde het tweetal op de A12 bij Maarn aanhouden, maar de bestuurder ging er met hoge snelheid vandoor. Na een wilde achtervolging door de gemeente Utrechtse Heuvelrug en een aanrijding in Zeist konden de mannen alsnog worden aangehouden.

In de nacht van 18 mei 2020 kreeg de Nederlandse politie een melding binnen over een Audi die drie dagen eerder betrokken was bij een achtervolging in Duitsland. De auto reed op het moment van de melding op de A12 ter hoogte van knooppunt Oudenrijn in Utrecht. Verschillende politievoertuigen wachtten vervolgens op de komst van de Audi. Bij Bunnik, in de richting van Arnhem, zagen agenten de auto rijden. 

ACHTERVOLGING Ter hoogte van de afslag Maarn gaf de politie tevergeefs een stopteken. De bestuurder verliet de snelweg en reed met hoge snelheid richting Doorn. Meerdere politievoertuigen zetten de achtervolging in, waarbij de verdachten snelheden bereikten van 160 kilometer per uur. Tijdens de vluchtpoging reed de bestuurder tegen een politieauto aan. Uiteindelijk kwam hij tot stilstand tegen een kunstobject, vlakbij het politiebureau in Zeist. Het duo probeerde nog te voet te vluchten, maar het lukte de agenten om hen een paar minuten later in de buurt aan te houden.

PLOFKRAAKPLAN In de Audi vond de politie gasflessen, een breekijzer en voorhamer, een stroomstootwapen en jerrycans met benzine. Dit zijn voorwerpen die doorgaans gebruikt worden bij het plegen van plofkraken. Dat geldt ook voor de aangetroffen handschoenen en ammoniak, die zijn bedoeld om biologische sporen te voorkomen en uit te wissen. In de Audi lagen ook twee mobiele telefoons. Op de ene telefoon stonden foto’s van een pinautomaat in Duitsland. Op de andere trof de politie een bericht met het bijbehorende adres. De foto’s én het bericht waren een dag eerder, op 17 mei, verstuurd. De rechtbank leidt hieruit af dat de verdachten van plan waren een plofkraak te plegen. Omdat het nog niet tot een daadwerkelijke poging was gekomen, acht de rechtbank – net als de officier van justitie – bewezen dat zij voorbereidingen voor het plegen van een plofkraak hebben getroffen. Ook dat is strafbaar.

STRAFFEN De rechtbank veroordeelt de 23-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats tot een celstraf van 16 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Hij bestuurde de Audi. Daarnaast legt de rechtbank hem een rijontzegging op van een half jaar én moet hij twee geldboetes betalen van 200 euro en 500 euro. De boetes zijn voor het negeren van een stopteken én het veroorzaken van gevaar of hinder op de weg. De 22-jarige medeverdachte uit Utrecht is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. De opgelegde straffen zijn conform de eis van de officier van justitie.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36