De uitslagenavond op het waterschap.
De uitslagenavond op het waterschap. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Water Natuurlijk grootste partij in Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, BBB wint fors

18 maart 2023 om 08:21 Politiek

REGIO Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft vrijdag 17 maart de voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezing in haar gebied bekend gemaakt. 

Water Natuurlijk is net als in 2019 de grootste partij, maar wel met één zetel minder, nu 6 in plaats van voorheen 7. De BoerBurgerBeweging 4 (0) en Partij voor de Dieren: 4 (3) volgen. Daarna hebben de VVD 3 (3) en Partij van de Arbeid 3 (2) bedien drie zetels en volgt het CDA met 2 zetels (in 2019 nog 3). AWP voor water, klimaat en natuur blijft op 2 (2).
De ChristenUnie (1) en Staatkundig Gereformeerde Partij (0) krijgen ieder één zetel.

50Plus en Waterschap@Inwonersbelangen verliezen beiden hun ene zetel die ze nog wel kregen bij de vorige verkiezingen.
Ook de nieuwkomers Ondernemend Water, De Groenen, en het Belang van Nederland (BVNL) kregen onvoldoende stemmen voor een zetel.

De opkomst deze verkiezingen opnieuw gestegen ten opzichte van de vorige waterschapsverkiezing in 2019. De definitieve cijfers zullen bekendgemaakt worden bij de definitieve uitslag. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is naar eigen zeggen ‘erg blij met deze stijging die als toenemende betrokkenheid wordt ervaren’. 

Het proces

De gemeenten in de regio van De Stichtse Rijnlanden hebben, na afhandeling van de stemmen van de Provinciale Staten, de stemmen van de waterschapsverkiezingen geteld. Vanaf vrijdag 17 maart kunnen de gemeenten de complete uitslagen (processen-verbaal) inleveren. Aankomende dagen dient HDSR dit te controleren.

Wat gebeurt hierna?

De voorlopige uitslag is op lijstniveau. Dit betekent dat voorkeursstemmen nog niet geteld zijn. Donderdag 23 maart maakt het waterschap de definitieve uitslag bekend. Woensdag 29 maart worden de nieuwe bestuursleden officieel geïnstalleerd. Hierna zullen de coalitievorming en het inwerktraject van start gaan.

De voorlopige uitslag van de waterschapsverkiezing op lijstniveau; voorkeursstemmen kunnen nog kleine wijzigingen aanbrengen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie