Afbeelding
ANP

Heuvelrugpolitiek wil geen omgekeerde vlaggen meer

Politiek

HEUVELRUG De gemeenteraad heeft vorige week donderdag met grote meerderheid een D66-motie aangenomen, die een einde moet maken aan het ophangen van omgekeerde Nederlandse vlaggen in de openbare ruimte. Tijdens de bespreking van de motie liet burgemeester Frits Naafs weten, dat Heuvelrugse agrariërs hebben beloofd om die vlaggen vóór het begin van deze week weg te halen. 

door Michiel Schaaij

Even tevoren had VVD-raadslid Tim Rooijakkers de oproep van D66 al betiteld als ,,een mosterd-na-de-maaltijd motie”. Desondanks vonden de meeste raadsleden het toch belangrijk om een signaal naar de toekomst af te geven. ,,De openbare ruimte is niet bedoeld om je eigen opvattingen te delen. Dat doe je maar aan je eigen gevel”, aldus indiener Erik van Buiten.

VLAGVERTOON Volgens de fractieleider van D66 is zijn partij benaderd door inwoners die zich zo langzamerhand begonnen te ergeren aan het omgekeerde vlagvertoon van het boerenprotest. Net als andere raadsleden gaf Hans Waaldijk (Open) donderdagavond aan, dat het recht om te demonstreren niet ter discussie staat. ,,Maar de inwoners die de vlaggen ophingen, hebben hun punt inmiddels wel gemaakt”, zo vatte Bram Brinkman (BVHlokaal) de politieke bezwaren samen.

GEKAAPT Volgens D66-er Van Buiten is het boerenprotest ,,voor een deel gekaapt door mensen met hele andere intenties dan het boerenbelang”. Hij zei het belangrijk te vinden om een tegenbeweging te vormen tegen niet-democratische geluiden. SGP-raadslid Frits Jansen vindt de Nederlandse vlag met de bijbehorende waarden en normen een belangrijk symbool. ,,Alleen daarom al zouden we omgekeerde vlaggen voortvarend verwijderd willen zien.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 10 uur geleden
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 14 uur geleden
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 17 uur geleden
Afbeelding
Overval bij juwelier aan de Rijksstraatweg in Leersum UPDATE 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Mariabeeld met verf besmeurd: ‘Zal fanatieke antichrist zijn geweest’ 19 uur geleden
Afbeelding
Grootschalige bomenkap Park Huis Doorn van de baan 7 dec, 12:03
Afbeelding
Meer geld provincie voor ‘groen-blauwe’ schoolpleinen 7 dec, 10:30