Afbeelding
Google Streetview

Witte rook over politiek akkoord in Utrechtse Heuvelrug

10 mei 2022 om 14:01 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

HEUVELRUG Het brede politieke akkoord voor de komende raadsperiode is klaar. De partijen zijn het eens geworden over wat ze de komende vier jaar willen bereiken. Deze overeenstemming vergroot de kans, dat de politieke keuzes ook op langere termijn overeind blijven, aldus formateur Ted van de Loo in zijn eindverslag. Hoe de nieuwe wethoudersploeg eruit ziet, wordt later bekend gemaakt.

Als het tijdschema van de formateur wordt gevolgd, is dinsdag de screening van de kandidaatwethouders van start gegaan. Wat opvalt in de raadsbrede afspraken is, dat de Heuvelrugpolitiek de mogelijkheid van een niet-sluitende begroting open laat. Volgens de partijen is het Rijk de aanstichter van veel financiële onzekerheid, door de onvoorspelbaarheid van de geldstroom vanuit Den Haag.

TE GORTIG De gemeenteraad zegt weliswaar uit te gaan van een sluitende begroting, maar behoudt zich uitdrukkelijk het recht voor om een signaal af te geven naar de provincie en het Rijk. Toekomstige begrotingsvoorstellen van het college moeten de gevolgen van het sluitend maken in beeld brengen. Als die consequenties in de ogen van de Heuvelrugpolitiek te gortig zijn, kan de Raad een andere afweging maken.

INKOMSTENBRON In de nieuwe raadsperiode wordt de hoogte van de Onroerendezaakbelasting (Ozb) vooralsnog met rust gelaten. Wat de Raad betreft komt er alleen een inflatiecorrectie, maar organiseert het nieuwe college wel een gesprek over ,,alternatieve inkomstenbronnen om bij te dragen aan een sluitende begroting”. Wat er gebeurt als die andere inkomstenbronnen niet genoeg opleveren, wordt echter opengelaten.

GESLOTEN DEUR De beraadslagingen over het hoofdlijnenakkoord vonden deels achter gesloten deuren plaats. Maandagavond werden de gesprekken in de openbaarheid afgerond. Zoals gebruikelijk werd die bijeenkomst via de website van de gemeente uitgezonden, maar door technische problemen was de discussie niet of nauwelijks te volgen.

CAMERA’S Inwoners die de totstandkoming van het politieke akkoord via internet wilden volgen, kwamen van een koude kermis thuis. Griffier Walter Hooghiemstra geeft toe, dat beeld en geluid vanuit de raadzaal maandag niet in orde waren. Volgens Hooghiemstra ging het om een geïmproviseerde livestream. Deze week worden er professionele camera’s geïnstalleerd en aan de microfoons gekoppeld. 

door Michiel Schaaij

advertentie
advertentie